Vakuutukset

Usein kysytyt kysymykset

Vahinkoilmoitus - Miten ilmoitan vahingosta?

Verkkopalvelussa teet vahinkoilmoituksen helpoimmin ja saat korvauspäätöksen nopeimmin.

Lue lisää toimintaohjeista eri vahinkotilanteisiin Pohjola Vahinkoavusta

Miten otan yhteyttä?

Tavoitat meidät numerosta 0303 0303 ma-pe klo 8-22 ja la klo 10-16. Vakuutusten verkkopalveluun voit kirjautua kaikkien pankkien tunnuksilla, jolloin pääset lähettämään meille myös verkkoviestin tai voit ottaa yhteyttä chatissa.

Vahingon sattuessa Pohjola Vahinkoavusta löydät helpot ohjeet erilaisiin vahinkotilanteisiin - katso lisää vahinkoapu.op.fi ja OP-mobiili.

Muutto – Mitä teen kotivakuutukselleni?

Voit muuttaa huoletta vanhasta kodistasi uuteen, sillä voimassa oleva Pohjola Vakuutuksen kotivakuutus kattaa irtaimistosi myös muuton aikana. Muistathan kuitenkin siirtää kotivakuutuksesi itse uuteen asuntoon. Vakuutuspaikan muutoksen voit tehdä vakuutusten verkkopalvelussa:

 • Aloita kirjautumalla sisään omilla pankkitunnuksillasi
 • Valitse Vakuutukset -osiosta ’’Omat vakuutukset’’
 • Kotivakuutuksen valitsemalla löydät kohdan ’’Tee vakuutuspaikan muutos’’

Jos sinulla ei ole voimassa olevaa kotivakuutusta, pääset laskemaan hinnan ja ostamaan vakuutuksen kätevästi verkkokaupassamme.

Nuorten Easy-vakuutuspaketin siirtäminen uuteen osoitteeseen onnistuu poikkeuksellisesti vain puhelimitse, chatissa tai verkkoviestinä. Ilmoita uusi osoitteesi, asuntosi koko ja mahdolliset mukana muuttavat perheenjäsenet, sillä he kuuluvat myös kotivakuutuksesi piiriin. Easy-vakuutus on sopiva lähinnä vuokra-asumiseen, joten jos hankit oman asunnon, vakuutusturvasi kannattaa käydä läpi yhdessä.

Tutustu myös artikkeleihimme asunnon hankintaan, muuttoon ja asumiseen liittyen!

Tarvitsen vakuutuslaskulle lisää maksuaikaa, mitä teen?

Jos et voi maksaa vakuutuslaskua eräpäivänä ja tarvitset lisää maksuaikaa, voit pyytää sitä helposti op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa lähettämällä viestin asiakaspalveluun.

Ilmoita viestissäsi sopimustunnus, laskun summa ja eräpäivä sekä toivomasi maksupäivä. Vastaamme viestiisi ja kerromme, onko toivomasi maksupäivä mahdollinen.

Alkuperäisen eräpäivän jälkeiseltä maksuajalta kertyy viivästyskorkoa, joka veloitetaan seuraavan laskun yhteydessä.

Katso muut vastaukset yleisimpiin laskutuskysymyksiin

Tarjouspyyntö - Miten voin pyytää tarjouksen uusista vakuutuksista?

Voit laskea hintaa ja ostaa vakuutuksia helpoiten verkkokaupassamme. Halutessasi voit myös pyytää tarjouksen useammasta vakuutuksesta tarjouspyyntölomakkeella.

Voimassaoleviin vakuutuksiin voit tehdä joitakin muutoksia kirjautumalla omaan vakuutusten verkkopalveluusi.

Ajanvaraus – Miten varaan ajan konttorille tai verkko- ja puhelinneuvotteluun?

Ajanvarauksen konttorille tai verkko- ja puhelinneuvotteluun teet helpoiten verkossa. Voit valita neuvottelusi ajankohdan tai toivomasi asiantuntijan. Pääset myös valitsemaan sinulle parhaiten sopivan neuvottelutavan.

Muistathan aina ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaasi asioidessasi konttorilla.

Valtakirja – Miten voin valtuuttaa toisen henkilön?

 Jotta toinen henkilö voi hoitaa vakuutuksenottajan nimellä olevia vakuutuksia sekä niihin liittyviä vahinkoja, hänellä tulee olla valtakirja vakuutuksenottajalta. Valtakirjan pääsee antamaan vakuutusten verkkopalvelussa.

 • Aloita kirjautumalla sisään omilla pankkitunnuksillasi
 • Valitse Vakuutukset -osiosta Valtakirjat

Valtakirja oikeuttaa hoitamaan valtuuttajan kaikkia vakuutus- ja vahinkoasioita pois lukien edunsaajan ilmoittaminen, terveysselvityksen täyttäminen tai kolmannen henkilön valtuuttaminen. Valtakirjan saaja voi valtakirjan perustella asioida puhelimitse, verkkopalvelussa tai konttorilla ja hän näkee valtuuttajan vakuutukset omassa verkkopalvelussaan.

Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto, -käyttöönotto ja muut rekisteröintimuutokset - Miten ne vaikuttavat vakuutuksiini?

Ajoneuvon rekisteröintimuutoksia ovat liikennekäytöstäpoisto, liikennekäyttöönotto sekä omistajan ja haltijan muutokset. Voit tehdä rekisteröintimuutoksia verkkopalvelussasi.

 • Aloita kirjautumalla sisään omilla pankkitunnuksillasi
 • Valitse Vakuutukset -osiosta ’’Omat vakuutukset’’
 • Ajoneuvovakuutuksesi alta valitse ’’Tee ilmoitus’’

Rekisteröintimuutokset onnistuvat myös Trafin verkkopalvelussa tai lähimmällä rekisteröintejä tekevällä katsastusasemalla. Rekisteröintimuutoksista veloitetaan Trafin hinnaston mukainen maksu.

Rekisteröintimuutokset päivittyvät automaattisesti vakuutuksesi tietoihin. Liikennekäytöstäpoiston ajalta hyvitämme liikennevakuutusmaksua. Vakuutuskauden alussa veloitetaan kuitenkin 14 euron minimimaksu. Kaskon osalta maksat niistä turvista, jotka suojaavat ajoneuvoa myös liikennekäytöstäpoiston aikana, kuten palo- ja varkausturvista.

Huolehdithan, että tilinumerosi on ajan tasalla mahdollista vakuutusmaksun hyvitystä varten. Pääset tarkistamaan tilisi kirjautuneena kohdassa:

Vakuutukset - Asiointi - Tilit

Green card - mitä tarvitsen, jos menen autolla tai moottoripyörällä ulkomaille?

Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla on aina suositeltavaa olla mukana Vihreä kortti eli Green Card, joka todistaa liikennevakuutuksesi voimassaolon. Vihreässä kortissa on lueteltu ne maat, joissa se on voimassa.

Näin hankit Vihreän kortin:

 • Aloita Green Cardin eli vihreän kortin tilaus kirjautumalla vakuutusten verkkopalveluun.
 • Valitse omista vakuutuksistasi sen ajoneuvon liikennevakuutus, jota koskevan Green Cardin haluat tilata.
 • Tilaa Green Card täyttämällä lomakkeeseen matkan tiedot.
 • Lähetämme Green Cardin sinulle postitse noin viikon kuluessa.

Huomioithan, että ulkomailla omavastuusi on suurempi. Pohjoismaiden ulkopuolella ajoneuvoon kohdistuvissa esinevahingoissa omavastuusi on kaksinkertainen. Jos moottoripyöräsi tai henkilöautosi varastetaan Virossa, Latviassa, Liettuassa tai Puolassa, omavastuu on 20 % vahingon määrästä, kuitenkin vähintään 600 euroa.

En ole OP:n pankkiasiakas, miten hoidan vakuutusasioitani verkossa?

Vakuutusasioitasi pääset hoitamaan, vaikket olisi Osuuspankin asiakas. Vakuutusten verkkopalveluun voit kirjautua minkä tahansa pankin tunnuksilla. Valitse kirjautuessasi kohta ''Muut tunnistustavat''.

Sporttiturva - Miten irtisanon Sporttiturvan?

Voit irtisanoa sporttiturvan ilmoittamalla siitä verkkoviestillä. Pääset lähettämään meille viestin vakuutusten verkkopalvelussa.

 • Aloita kirjautumalla sisään omilla pankkitunnuksillasi
 • Viestit löydät oikealta valitsemalla ’’Asiakaspalvelu’’

Ilmoita viestissäsi seuraavat tiedot:

 • Vakuutetun nimi ja henkilötunnus
 • Lajiliitto
 • Tilinumero, mille ylimääräinen vakuutusmaksu palautetaan
 • Sähköpostiosoite vahvistusta varten

Ajoneuvon myynti - Mitä teen vakuutukselle?

Ajoneuvon liikennevakuutus ja mahdollinen kaskovakuutus päättyvät automaattisesti Trafin tietojen mukaisesti seuraavissa tilanteissa:

 • kun ajoneuvo vaihtaa omistajaa
 • kun ajoneuvo poistetaan lopullisesti rekisteristä romutustodistuksella tai vahingon takia

Muutos kirjautuu vakuutuksen tietoihin viiveellä, jonka jälkeen saat päivitetyn vakuutuskirjan itsellesi.

Maksuhäiriömerkintä - Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa vakuutus- ja pankkipalveluihin?

Maksuhäiriö merkitään Suomen Asiakastiedon luottotietorekisteriin, jos maksu jää maksamatta. Merkintä voi vaikuttaa mahdollisuuksiisi saada pankki- ja vakuutuspalveluja. Merkinnän vaikutus palveluiden saatavuuteen riippuu pankki- tai vakuutuspalvelusta, merkintöjen määrästä ja luonteesta.

Maksuhäiriön vaikutuksesta palveluidemme myöntämiseen saat tietoa asiakaspalvelustamme. Yleistietoa maksuhäiriöstä löytyy FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan sivulta.

Matkavakuutuskortti - Mistä saan matkavakuutuskortin?

Jatkuvista matkustajavakuutuksista saa postitse kotiin matkavakuutuskortin. Mikäli kortti on kadonnut tai rikkoutunut, voit tilata uuden matkavakuutuskortin verkkopalvelusta oman matkustajavakuutuksesi sivuilta: Vakuutukset - Matkustajavakuutus - Tilaa matkavakuutuskortti. Lähetämme sinulle uuden matkavakuutuskortin postitse kahden viikon kuluessa.

Sähköinen matkavakuutuskortti on käytössäsi OP-mobiilissa kohdassa Omat vakuutukset.

Määräaikaisissa matkustajavakuutuksissa vakuutuskirja käy todisteena voimassa olevasta matkustajavakuutuksesta.

Matkavakuutustodistus viisumiin - Miten saan matkavakuutustodistuksen viisumia varten?

Viisumia varten ei tarvita vakuutusyhtiön leimaa eikä allekirjoitusta matkavakuutustodistukseen, joten voit tulostaa sen heti vakuutusten verkkopalvelusta sivulta Vakuutukset - Matkustajavakuutus -Tilaa matkavakuutustodistus viisumia varten. Vaihtoehtoisesti voit tilata sen postitettavaksi maksutta kotiosoitteeseen.