Liikennevakuutus

Lakisääteinen liikennevakuutus kaikille moottoriajoneuvoille

Korkea liikennevakuutuksen lähtöbonus - jopa 40 %

Saat ajoneuvosi liikennevakuutukseen jopa 40 % lähtöbonuksen, kun sinulla ei ole aiempaa vakuutus- tai vahinkohistoriaa. Korkeampaa lähtöbonusta et uutena kuskina löydä. 

Nopea bonuskehitys ja maksimibonus 80 %

Uutena kuskina ajotaitosi kehittyy nopeasti, samoin liikennevakuutuksesi bonus. Kolmen vuoden jälkeen liikennevakuutuksen bonus on jo 70 %, ja turvallisella ajotavalla ansaitset vakuutukseen jo viidessä vuodessa 80 %:n maksimibonuksen.

Parhaille kuskeille bonusturva suojaamaan bonusmenetykseltä

Saat bonusturvan liikennevakuutukseesi, kun olet ajanut kaksi vuotta maksimibonuksella ilman liikennevakuutuksesta korvattavaa vahinkoa. Bonusturvan ansiosta et menetä maksimibonustasi vahingon sattuessa.

Sama liikennevakuutuksen bonus ykkös- ja kakkosautoon

Liikennevakuutuksen bonus ei ole ajoneuvosidonnainen, vaan saat kaikkiin vakuuttamiisi autoihin tai moottoripyöriin saman bonuksen oman ajo- ja vahinkohistoriasi mukaisesti. Autot ja moottoripyörät käyttävät kuitenkin omaa ajo- ja vahinkohistoriaansa.

Laajempaa turvaa kaskolla

Liikennevakuutuksesta ei korvata, jos esimerkiksi kiveniskemä vahingoittaa ajoneuvosi tuulilasia tai ajoneuvoasi kolhitaan sen ollessa pysäköitynä. Tätä varten tarvitset ajoneuvollesi kaskon.

Pakollinen liikennevakuutus – lakisääteinen turva kaikille ajoneuvoille

Liikennevakuutuslaki edellyttää, että kaikki liikenteessä käytettävät moottoriajoneuvot on vakuutettava liikennevakuutuksella. Vakuuttamisvelvollisuus koskee ajoneuvon omistajaa ja pysyvää haltijaa. Vakuutuksen voi ottaa joko omistajan tai haltijan nimiin. Jos vakuutukset otetaan haltijan nimiin, vakuutuksenottaja on eri kuin ajoneuvon omistaja.

Mitä pakollinen liikennevakuutus kattaa ja mitä se korvaa?

Pakollinen liikennevakuutus korvaa vahingon sattuessa kaikki osapuolille sattuneet henkilövahingot. Vakuutus kattaa myös mahdollisen syyttömän osapuolen omaisuudelle sattuneet vahingot. Liikennevakuutuksesta ei korvata syyllisen osapuolen ajoneuvoon tai omaisuuteen kohdistuneita vahinkoja. 

Jos haluat turvata ajoneuvosi esimerkiksi ilkivallan, varkauden, eläinkolarin tai pysäköintivahingon varalta, voit hankkia ajoneuvolle lisäksi vapaaehtoisen kaskon. Pelkkä liikennevakuutus ei korvaa edellä mainittuja vahinkoja. Tämän vuoksi suosittelemme turvaamaan ajoneuvot vapaaehtoisella kaskolla. Esimerkiksi kaskon sisältämä autovakuutus on erinomainen lisäturva henkilöajoneuvon vahinkojen varalta.
Lähtöbonus 40 % | Maksimibonus 80 % | Vikkelä bonuskehitys | Bonusturva | Sama bonus ykkös- ja kakkosautoon | Omavastuu 0 € | Pohjola Vahinkoapu apunasi 24/7

Liikennevakuutuksen bonus

Liikennevakuutuksen bonus on palkitsemisjärjestelmä, jossa korkealla bonuksella ansaitset alennusta vakuutusmaksuusi. Bonus määräytyy ajo- ja vahinkohistoriasi perusteella. Jos olet uusi kuski, saat Pohjola Vakuutuksen asiakkaana liikennevakuutukseesi jopa 40 %:n lähtöbonuksen.

Bonusten määrittäminen puolisolle

Pohjola Vakuutuksessa vakuuttamasi ajoneuvon bonukset voidaan halutessasi määrittää puolisosi vakuutus- ja vahinkohistorian mukaan, mikäli sinulle ei ole kertynyt lainkaan omaa vakuutus- ja vahinkohistoriaa. Puolisoja ovat myös avopuoliso tai rekisteröidyssä parisuhteessa sinun kanssasi asuva henkilö.

Jos haluat selvittää mahdollisuutesi bonukseen puolisosi vakuutus- ja vahinkohistorian mukaan, ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Näin liikennevakuutuksen bonus kertyy

Bonuksesi määrittyy ajo- ja vahinkohistoriasi mukaisesti. Jos kyseessä on ensimmäinen liikennevakuutuksesi, saat liikennevakuutukseesi jopa 40 %:n lähtöbonuksen. Kokeneempana kuskina voit saada jo kättelyssä 80 %:n maksimibonuksen, jolloin sinulla on myös edullisin liikennevakuutus.

Kun ajat yhden vakuutuskauden ilman liikennevakuutuksestasi korvattavaa liikennevahinkoa, ansaitset seuraavalle vakuutuskaudelle korkeamman bonuksen. Esimerkiksi uutena kuskina ajoneuvosi liikennevakuutuksen bonus kehittyy seuraavasti:

  1. vakuutuskauden jälkeen 53 %
  2. vakuutuskauden jälkeen 64 %
  3. vakuutuskauden jälkeen 70 %
  4. vakuutuskauden jälkeen 76 %
  5. vakuutuskauden jälkeen 80 % 

Miten bonukselle käy vahingon sattuessa?

Liikennevakuutuksen bonus nousee vakuutuskaudesta toiseen kohti maksimibonusta, jos vakuutuskauden aikana ei satu vahinkoa, joka korvataan liikennevakuutuksesta.

Jos vahinko sattuu, liikennevakuutuksen bonus laskee seuraavalle vakuutuskaudelle. Bonuksen muutos toiselle eli seuraavalle vakuutuskaudelle riippuu siitä, kuinka monta liikennevakuutuksestasi korvattavaa vahinkoa ajat vakuutuskauden aikana. Jos esimerkiksi bonuksesi on 80 % ja ajat yhden liikennevakuutuksestasi korvattavan liikennevahingon, bonuksesi on seuraavalle vakuutuskaudelle 70 %. 

Bonusturva suojaa bonusmenetykseltä

Saat liikennevakuutukseesi bonusturvan, kun olet ajanut kaksi vakuutuskautta 80 %:n maksimibonuksella. Bonusturvan ansiosta ansaitsemasi bonus ei laske, vaikka ajat vakuutuskauden aikana yhden liikennevakuutuksesta korvattavan vahingon. Näin sinulla on edelleen edullinen liikennevakuutus vahingosta huolimatta.

Pohjola Vakuutuksen liikennevakuutuksen bonus

Kertymä Bonusluokka Bonusprosentti Ei vahinkoja 1 vahinko 2 vahinkoa
  1 0 % 2 1 1
  2 10 % 3 1 1
  3 20 % 4 1 1
  4 30 % 5 1 1
Lähtöbonus 5 40 % 6 2 1
1. vuoden jälkeen 6 53 % 8 4 1
  7 60 % 8 5 1
2. vuoden jälkeen 8 64 % 10 5 1
  9 67 % 10 6 2
3. vuoden jälkeen 10 70 % 13 6 2
  11 72 % 13 7 4
  12 74 % 13 7 4
4. vuoden jälkeen 13 76 % 15 8 5
  14 78 % 15 9 5
5. vuoden jälkeen 15 80 % 16 10 6
  16 80 % 17 11 6
  17 80 % + bonusturva 17 15 9

 

Liikennevakuutuksen hinta

Haussa halvin liikennevakuutus? Liikennevakuutuksen hinta perustuu ajo- ja vahinkohistorialla ansaittuun liikennevakuutuksen bonukseen ja muihin ajoneuvovakuuttamisen hinnoittelutekijöihin. Tällaisia liikennevakuutuksen hintaan vaikuttavia hinnoittelutekijöitä ovat mm. kuljettajan ikä sekä vakuutettavan ajoneuvon merkki ja malli.  

Pohjola Vakuutuksen liikennevakuutuksen hinta selviää helposti op.fi-palvelussa. Valitse vakuutettava ajoneuvo ja ilmoita pyydetyt perustiedot, ja laskemme henkilökohtaisen bonustasosi ja näytämme liikennevakuutukselle hinnan. Kun ostat vakuutuksen verkosta, vakuutus on voimassa valitsemastasi päivästä alkaen.

On hyvä huomioida, että ajoneuvosi vakuutuksen hinta perustuu myös siihen, otatko ajoneuvon turvaksi myös vapaaehtoisen kaskovakuutuksen. Edullisin liikennevakuutus yksinään ei välttämättä aina ole ajoneuvollesi paras ja sopivin turva vahinkojen varalta.

Liikennevakuutuksemme palkitsee turvallisuudesta. Turvallisella ajotavalla saat kaikkien vakuuttamiesi autojen tai moottoripyörien liikennevakuutukseen todella hyvän bonuksen, mikä näkyy ajoneuvojen vakuutusmaksujen kokonaishinnassa.

Petri Linna Product Specialist, Pohjola Vakuutus

Liikennevakuutusten vertailu – kiinnitä huomiota näihin

Vakuutuksen vertailu on yleensä helppoa. Pakollinen liikennevakuutus korvaa vakuutuksen myöntäjästä riippumatta aina liikenteessä sattuneita henkilövahinkoja ja syyttömän osapuolen omaisuuteen kohdistuneita vahinkoja. Liikennevakuutuksen omavastuu on myös vakuutuksen myöntäjästä riippumatta 0 €. Liikennevakuutuksia vertaillessa vakuutusten korvaavuudessa ei siis ole merkittäviä eroja.

Liikennevakuutusten vertailu on kuitenkin mahdollista ja kannattavaa, sillä liikennevakuutuksen hintaan vaikuttavilla bonusjärjestelmillä on vakuutuksen myöntäjästä riippuvia eroavaisuuksia. Vakuutusten vertailua voi tehdä mm. seuraavia ominaisuuksia vertailemalla:

  • Liikennevakuutuksen lähtöbonus
  • Liikennevakuutuksen maksimibonus
  • Liikennevakuutuksen bonuskehitys
  • Onko liikennevakuutuksessa bonusturvaa ja milloin bonusturva aktivoituu.
  • Liikennevakuutuksen hinta

Suosittelemme kiinnittämään huomiota myös autovakuutuksen tai moottoripyörävakuutuksen vapaaehtoisten kaskovakuutusten eroihin.

Autovakuutusten vertailu ja kilpailutus

Liikenteessä sattuneet vahingot - Olemme apunasi

Kun kilpailutat vakuutuksia, kannattaa tutustua myös, mitä palveluita vakuutus mahdollistaa vahingon sattuessa. Pohjola Vahinkoavusta löydät selkeät ohjeet erilaisiin liikenteen vahinkotilanteisiin ja vahingosta ilmoittamiseen, olit sitten vahingon kärsinyt syytön osapuoli tai vakuutuksenottaja.

Tutustu Pohjola Vahinkoapuun

Lue esimerkkejä, mitä vahinkoja liikennevakuutus korvaa

Pohjola Vakuutuksen vanha ja uusi liikennevakuutus

Pohjola Vakuutuksen auton liikennevakuutus uudistui 1.4.2020 ja moottoripyörän 1.4.2018. Yllä olevat tiedot koskevat myynnissä olevaa uutta auton liikennevakuutusta. 

Jos ajoneuvosi on turvattu liikennevakuutuksellamme ennen ajoneuvojen liikennevakuutusten uudistumista, pääset päivittämään ajoneuvollesi uuden vakuutuksen kätevästi verkossa.

Kun turvaat ajoneuvosi uudella liikennevakuutuksella, vanha sopimus päättyy ja uusi vakuutus astuu voimaan.

Liikennevakuutus ulkomailla

Liikennevakuutuksen on oltava voimassa, kun suuntaat ajoneuvollasi ulkomaille. Op.fi-palvelun kautta voit tilata ajoneuvollesi Green Card -kortin, joka toimii ulkomailla todistuksena voimassa olevasta liikennevakuutuksestasi.

Voit liikkua ajoneuvollasi Pohjoismaissa ilman Green Card -korttia, kunhan ajoneuvollasi on suomalaiset rekisterikilvet. Kortti ei myöskään ole pakollinen EU:n tai ETA:n alueella.

Useamman ajoneuvon talous

Liikennevakuutusuudistuksen myötä saat kaikkiin vakuuttamiisi autoihin tai moottoripyöriin samansuuruisen bonuksen kerryttämäsi vakuutus- ja vahinkohistorian mukaisesti. Jos siis olet kerryttänyt yhdellä autolla 80 %:n maksimibonuksen, saat vakuuttamaasi talouden uuteen kakkosautoon saman maksimibonuksen. Näin ollen saat halvimman liikennevakuutuksen jo kättelyssä. 

Ykkös- ja kakkosauton bonuksen säilyminen vahingon sattuessa

Yhdellä autolla tai moottoripyörällä ajamasi liikennevahinko vaikuttaa seuraavan vakuutuskauden alusta alkaen vain kyseisen ajoneuvon liikennevakuutuksen bonukseen. Muiden autojen tai moottoripyörien voimassa oleviin vakuutuksiin vahinko ei vaikuta välittömästi, vaan vahingon vaikutus realisoituu vasta kun vaihdat ajoneuvoa. 

Miten liikennevakuutuksen bonukset määräytyvät?

Liikennevakuutuksen bonus määräytyy vakuutuksenottajan henkilökohtaisen vahinkohistorian perusteella. Kun sinulla ei ole aiempaa vahinkohistoriaa vakuutuksen bonus kertyy 40 % lähtöbonuksesta täyteen 80 % jo viidessä vuodessa, jos sinulle ei satu vahinkoja.

Saat bonusturvan liikennevakuutukseesi, kun olet ajanut kaksi vuotta 80 % maksimibonuksella ilman liikennevakuutuksesta korvattavaa vahinkoa. Bonusturvan ansiosta et menetä maksimibonustasi vahingon sattuessa.

Korvattu vahinko alentaa bonusta bonustaulukon mukaisesti.

Miten liikennevakuutuksen bonukset määräytyvät kahteen tai useampaan autoon?

Saat vakuutus- ja vahinkohistoriasi perusteella kerryttämäsi bonuksen kaikkiin samassa taloudessa vakuuttamiisi autoihin. Jos olet esimerkiksi ansainnut 80 %:n maksimibonuksen ja hankit talouteen toisen auton, saat sen liikennevakuutukseen saman bonuksen.

Milloin on oikea aika ostaa liikennevakuutus?

Kun olet ostanut ajoneuvon, on sinulla 7 vuorokautta aikaa ottaa siihen liikennevakuutus. Vapaaehtoisen kaskovakuutuksen voit ottaa samaan aikaan liikennevakuutuksen kanssa. Sama vakuuttamisvelvollisuus koskee myös kausiluonteisia ajoneuvoja, kuten mopoja ja moottorikelkkoja.

Voit milloin tahansa ostaa ajoneuvovakuutuksen tai vaihtaa olemassa olevan vakuutuksen uuteen, vaikka et olisi ostanut ajoneuvoa.

Miten liikennevakuutuksen omavastuu määräytyy?

Liikennevakuutuksessa ei ole omavastuuta.

Miten liikennevakuutuksen hinta muodostuu?

Liikennevakuutuksen hinta määräytyy vakuutuksen bonuksen ja ajoneuvovakuuttamiselle ominaisten hinnoittelutekijöiden mukaan. Hinnoittelutekijöitä ovat esimerkiksi kuljettajan ikä sekä vakuutettavan ajoneuvon merkki ja malli.

Kenen nimiin liikennevakuutus otetaan?

Vakuutus tulee ottaa ajoneuvon omistajan tai pääasiallisen käyttäjän nimiin. Mikäli ajoneuvon pääkäyttäjä on eri kuin omistaja, tulee pääasiallinen käyttäjä merkitä ajoneuvorekisteriin ajoneuvon haltijaksi, jotta hän voi ottaa liikennevakuutuksen.

Olen hankkimassa ensimmäistä mopoa lapselleni. Onko mopon liikennevakuutuksen lähtöbonus myös 40 % ja maksimibonus 80 %?

Liikennevakuutus on pakollinen vakuutus niin liikenteessä ajettavalle autolle kuin mopolle, mopoautolle ja mönkijällekin.

Kaikkien ajoneuvojen kohdalla liikennevakuutuksessa ei kuitenkaan ole bonusta. Mopoautolle, mopolle, mönkijälle, moottorikelkalle, matkailu- ja kevytperävaunulle, rekisteröimättömälle moottoripyörälle sekä traktorille ei ole liikennevakuutuksessa bonusta. Mopon vakuutus ei näin ollen kerrytä bonusta. Lisätietoa mopovakuutuksesta ja muista bonuksettoman liikennevakuutuksen omaavista ajoneuvoista löydät alta.

Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

Autovakuutus henkilöautolle
Moottoripyörän vakuutus
Mopovakuutus