Näin aloitat rahastosäästämisen

1

Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä.

Säästäminen rahastoon on helppo ja vaivaton tapa tavoitella tuottoa. Aloittaa voit juuri sinulle sopivalla summalla, mutta alkuun pääset jo 10 €/kk.

2

Säästämällä rahastoon varmistat, että säästösi on hajautettu.

Säästäminen rahastoon on hyvä keino hajauttaa säästöjä ulkomaille, eri toimialoihin ja kuukausisäästämisellä varmistat ajallisen hajautuksen. Valittavinasi on yli 60 eri rahastoa.

3

Omistaja-asiakkaana säästäminen kannattaa erityisesti.

Omistaja-asiakkaana säästät aina edullisemmin, sillä ostat ja myyt lähes kaikkia rahastoja kuluitta ja saat rahastoistasi 0,35 % OP-bonuksia.

Rahastosäästämisen aloittaminen ja lopettaminen on helppoa

Tärkeintä säästämisessä on aloittaminen eli mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä. Aloittaa voit helposti OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa tekemällä kertasijoituksen tai kuukausisäästämällä. Voit muuttaa kuukausisäästösummaa, laittaa säästämisen tauolle, vaihtaa tai myydä rahastosi. Jos päätät myydä rahastosi, saat rahat tilillesi normaalisti 1–2 arkipäivässä. 

Mikä on sopiva säästösumma?

Hyvä nyrkkisääntö on säästää nettotuloista 10 % kuukausittain. Rahastoissamme ei ole minimimerkintäsummaa, joten voit aloittaa säästämisen vaikka 10 eurolla kuukaudessa. Jos kuukausisäästäminen ei ole mahdollista, voit tehdä myös kertasijoituksia rahastoihin. 

Näin säästösi voivat kasvaa – testaa korkoa korolle -laskuria

 

Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä

Säästämisessä ja sijoittamisessa riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Mitä enemmän haluat tuottoa, sitä enemmän sinun on otettava riskiä. Riskiä voit vähentää hajauttamalla säästöjä esimerkiksi useampaan rahastoon. Ennen säästämisen aloittamista olisi hyvä olla puskurirahaa säästettynä yllättävien tilanteiden varalle. 

 

Kuinka kauan voit pitää rahat rahastoissa? 

Rahastosäästämisessä kannattaa olla kärsivällinen ja antaa säästöjen tehdä töitä puolestasi. Mitä pidempään pidät rahasi rahastoissa, sitä enemmän hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä ja sitä vähemmän markkinoiden heilahtelut vaikuttavat sijoituksiisi. Nosta säästöjä vasta kuin oikeasti tarvitset niitä. 

  • Jos sijoitusaikasi on lyhyt, valitse matalan riskitason rahasto. 
  • Jos sijoitusaikasi on pitkä, voit valita korkeamman riskitason rahaston. 

 

Miksi hajauttaminen kannattaa? 

Säästöjen hajauttaminen vähentää riskiä ilman että tuotto-odotus laskee. Hajauttaa kannattaa esimerkiksi ajallisesti, laadullisesti ja maantieteellisesti. Hajauttamalla huolehdit siitä, että kaikki munasi eivät ole samassa korissa. Näin varmistat hajauttamisen: 

  • Ajallinen hajautus toteutuu helposti kuukausisäästämällä. 
  • Laadullinen hajautus toteutuu valitsemalla rahastot eri toimialoilta. 
  • Maantieteellinen hajautus toteutuu valitsemalla rahastot, jotka sijoittavat eri maihin. 

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Seuraavista erikoissijoitusrahastoista veloitetaan normaalit kulut: OP-Palvelukiinteistöt, OP-Metsänomistaja, OP-Vuokratuotto, OP-Alternative Portfolio ja OP-Private Equity. OP-bonuksia ei kerry R2 Crystal -rahastosta ja rahastojen instituutiosarjoista.