Gör någon glad – ge pengar som gåva

Pengar hör år efter år till de mest önskade gåvorna. I dag finns det flera olika sätt att ge pengar i gåva, så nu är det lätt att övergå från sedlar till modernare sätt att ge penninggåvor.

Pengar på konto som gåva

Snabbast ger du en penninggåva som en Siirto-betalning i OP-mobilen eller Pivo. Då behöver du bara känna till mottagarens telefonnummer. I meddelandefältet i överföringen kan du skriva dina gratulationer till mottagaren. Du behöver inte mottagarens bank- eller kontouppgifter, och pengarna finns genast på gåvotagarens konto, också om kontot finns i en annan bank. Observera att gåvotagaren måste ha aktiverat Siirto-betalningarna.

Du kan också överföra pengar som girering, om du känner till gåvotagarens kontonummer. Be modigt om mottagarens kontonummer då du vill ge pengar som girering.

Fonder som gåva

En fondgåva är ett smidigt och enkelt gåvoalternativ. I praktiken ger du gåvobeloppet till gåvotagaren, till exempel som girering, och skriver i meddelandet att pengarna är avsedda för en fondplacering. Gåvotagaren besöker sedan banken för att själv välja vilken fond som ska tecknas för pengarna. Du kan uppmuntra till regelbundet sparande genom att ge fondgåvor på viktiga festdagar, till exempel födelsedagar.

Aktier som gåva

Tänk gärna på vad som intresserar just gåvotagaren då du väljer en aktiegåva. Aktier i ett företag som intresserar gåvotagaren kan inspirera till att ta reda på mer om placeringsvärlden.

Gåvotagaren måste ha ett värdeandelskonto som aktierna förvaras på. Om ett sådant konto inte ännu finns, måste gåvotagaren öppna ett. Den som är kund hos OP kan lätt öppna ett värdeandelskonto i nätbanken. I praktiken köper du aktien i ditt namn och donerar den på gåvotagarens värdeandelskonto. För det upprättas ett gåvobrev mellan gåvogivaren och gåvotagaren eller intressebevakaren för en minderårig gåvotagare.

Det går inte att köpa en aktie i någon annans namn, så en aktie lämpar sig inte som en egentlig överraskningsgåva.

Pengar på BSP-konto som gåva

Sparar gåvotagaren till en egen bostad? Ett bra gåvoalternativ är också en insättning på gåvotagarens BSP-konto som ett bidrag till besparingarna för det kommande bostadsköpet.

En fondförsäkring som gåva

Du kan också ge en fondförsäkring som gåva. Då öppnar du försäkringen i ditt namn och anger gåvotagaren som förmånstagare. Alternativt kan en fondförsäkring med fullmakt öppnas direkt i gåvotagarens namn.

Ge en bit av en finländsk andelsbank som gåva

Ägarkundskapet i andelsbanken är en värdefull och annorlunda gåva som gläder länge. Du kan lätt överföra det belopp som behövs som en Siirto-betalning till exempel i OP-mobilen eller Pivo. Skriv utöver gratulationerna i överföringens meddelandefält att pengarna är avsedda för andelsbankens ägarkundskap.

Ägarkunderna får flera förmåner och de har dessutom rätt att påverka i beslutsfattandet i den egna andelsbanken samt att delta i utvecklingen av banken och dess tjänster.