Betal- och kreditkort

Läs mer om våra bästa kort

credit/debit

op classic

Ett säkert kort

Ett bekvämt kombikort med vilket du betalar direkt från kontot eller med kredit.

Ansök om OP Classic Läs mer om kortet

credit/debit

op gold

För ett smidigt liv

Förnyade Gold har nu ännu bättre försäkringar och förmåner för upplevelser.

Ansök om OP Gold Läs mer om kortet

credit/debit

op platinum

De bästa tilläggstjänsterna

Spara tid och möda med OP:s bästa betalkort. Omfattande förmåner till vardag och fest.

Läs mer om kortet

Nytt utseende för korten

Nu kan du välja utseendet på OP:s Visa-kort bland olika alternativ.

 

Med kreditkort betalar du tryggt och smidigt

 

I ägarkundernas kort med kredit ingår alltid en Produktskyddsförsäkring. Den försäkrar dina inköp.

Läs mer om Produktskyddet

 

Med ett kreditkort får du cirka 35 dagar räntefri betaltid. Du bestämmer om du betalar hela krediten på en gång eller bara en del av den.

Läs mer om fördelarna med kreditkort

 

Två kort för en smidig vardag

Det andra kortet räddar dig om ditt primära kort överraskande försvinner eller går sönder. Två kort ger också dubbel trygghet för dig och dina inköp.

Följ upp korttransaktionerna var som helst

Du kan enkelt följa upp dina kort- och kontotransaktioner i OP-mobilen, tjänsten op.fi eller Pivo, var du än befinner dig.

Betala behändigt med din smartenhet

Anslut ditt kort till Apple Pay, Google Pay eller Pivo. De är betalningsappar med vilka du kan betala såväl i appar som på nätet genom att endast använda din smartenhet.

Information om kortet

 

Exempelkalkyl för en kredit på OP:s Visa-kort: 

Den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk är 18,84 % (04/23). I kalkylen har inte beaktagats ägarkundens rabatter eller dylika erbjudanden. Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 2,95 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, faktureringen sker med avgiftsfri e-faktura, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 184,81 euro.

Exempelkalkyl för en OP Duo-kreditkortskredit:

Den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk är 20,20 % (04/23). I kalkylen har inte beaktagats ägarkundens rabatter eller dylika erbjudanden. Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 4 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, faktureringen sker med avgiftsfri e-faktua, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 197,41 euro. 

Behöver du ett nytt kreditkort eller betalkort? Välj det lämpligaste kortet och fyll i ansökan. Du får det nya kortet inom 1–2 veckor från beställningen.

Kreditkort – för flexibel och trygg betalning

OP Classic är ett säkert kort. Med det betalar du inköp till vardags, på resor och på nätet. Kredit från 2 000 euro ända upp till 20 000 euro. Limit enligt behov och betalningsförmåga.
Läs mer om ett OP Classic-kort

OP Gold är ett kort för ett smidigt liv. Ett bank- och kreditkort i ett och samma kort. I kortet ingår bland annat två avgiftsfria besök i flygplatslounger per år, en omfattande reseförsäkring och en försäkring för biljetter till evenemang. Kreditgräns enligt behov och betalningsförmåga från 2 000 euro upp till 20 000 euro. Läs mer om ett OP Gold-kort

OP Platinum är kung bland korten. Kortets tilläggstjänster ger ett täckande skydd och sparar tid. Kredit från 2 000 euro ända upp till 20 000 euro. Limit enligt behov och betalningsförmåga. Läs mer om ett OP Platinum-kort

OP Duo är ett smart kreditkort för inköp på nätet och som reservkort. Det är utmärkt att ha både till vardags och på resor. Kredit enligt behov och betalningsförmåga 2 000–20 000 euro.Läs mer och ansök om ett OP Duo-kort

Kreditkort for studerande. Om du studerar vid en högskola eller ett universitet, får du ett OP Classic-kort med en kreditgräns på 2 000 euro utan krav på studiepoäng. Läs mer om ett OP Classic-kort

Betalkort utan kredit 

OP Debit är ett bankkort med vilket du kan betala också utomlands och på nätet. Läs mer om ett OP Debit-kort

OP Basic lämpar sig som första bankkort för barn som fyllt 7 år och ungdomar. Med det kan man göra inköp i Finland, utomlands och på nätet. Det går inte att ansöka om kortet på nätet. Läs mer om att ansöka om kort för ett barn

Då du har ett OP-kreditkort och vill byta det till ett annat kreditkort ska du fylla i ansökan på nätet. 

Om din kortansökan avslås, ska du kontakta vår kundtjänst 0100 0500 / Välj Kort (mån.–fre. kl. 8–19).

Då du ansöker om ett nytt kort kan det hända att kreditgränsen för ditt gamla kort påverkar kreditgränsen för det nya kortet. När du börjat använda ditt nya kort och slutat använda det gamla kan du höja kreditgränsen för det nya kortet.

Du får ditt nya kort inom 1–2 veckor.

Hur avslutar jag ett onödigt kort?

Om du har två betalkort kan du avsluta det andra, om du vill. Avsluta ditt andra kort först när du fått ditt nya kort och konstaterat att det fungerar. 

  • Du kan avsluta kortet själv i OP-mobilen > Välja kortet > Kortinställningar > Avsluta kortet.
  • Du kan också avsluta kortet genom att sända oss ett meddelande via chatten då du har loggat in i nättjänsten op.fi och uppge de fyra sista siffrorna på kortet du vill avsluta. 

När du avslutat ditt andra kort ska du förstöra det genom att omsorgsfullt klippa det i flera delar så att chippet och magnetremsan förstörs.

Det eventuella plussaldot på kreditkontot för ett kort med kredit (extrainsättning) ska användas med kortet eller överföras från krediten till ditt konto innan kortet avslutas. För överföringen tas det ut en debitering i enlighet med tariffen.

På fakturan har debiteraren inte alltid samma namn som inköpsstället. Spara kvittona på kortanvändningen tills du fått fakturan och kontrollerat transaktionerna på den. Om det finns en oklar eller extra debitering på fakturan, ska du så fort som möjligt kontakta vår kundtjänst. Gör en begäran om rättelse i oklara fall.

Kontakta kundtjänsten

Så gör du en begäran om rättelse 

Vi har samlat de viktigaste frågorna och svaren om kreditkortsfaktureringen på en egen sida.

Läs mer om faktureringen av kreditkort

Du kan ansöka om OP:s kreditkort när: 
 
  • du är minst 18 år 
  • du är kund huvudsakligen hos OP  
  • du har regelbundna löne- eller pensionsinkomster 
  • du har en tillräcklig betalningsförmåga och har skött dina penningaffärer klanderfritt 
  • du har en fast boplats i Finland. 
Ja, om du har OP:s koder ansöker du lätt om OP:s betal- eller kreditkort på nätet. Välj det kort som passar dig bäst och fyll i ansökan. Du får kortet inom 1–2 veckor.

På OP:s betalkort står kreditkortets nummer, dvs. credit-numret, på kortets framsida.  

Debit-numret, dvs. bankkortets nummer, och kortets säkerhetskod finns på kortets frånsida.

Du får i genomsnitt 35 dagar räntefri betaltid med alla kreditkort från OP.

Du får en faktura på dina credit-betalningar en gång per månad och kan välja om du betalar hela beloppet på en gång eller i delar. Om du betalar hela fakturan på en gång uppstår inga kostnader för den. 

Med kreditkort kan du betala till exempel större inköp eller överraskande utgifter i lämpliga poster. 

Du kan höja kreditgränsen för ditt kort avgiftsfritt i OP-mobilen eller i op.fi. Du kan ansöka om en kreditgräns på 2 000–20 000 euro för Visa-kort och OP Duo med kredit efter ditt behov och din betalningsförmåga. 

Ansök om höjning av kreditgränsen på op.fi

Det är skäl att hålla säkerhetsgränserna lämpliga så att de motsvarar användningen av kortet. Du kan ange säkerhetsgränser för kontantuttag, auktoriserade kortinköp samt nätbetalningar och andra distansköp.

Du kan enkelt och snabbt ändra de dygnsvisa säkerhetsgränserna för dina kort i tjänsten op.fi och i OP-mobilen. Ändringarna träder i kraft genast.

Följ upp dina kortdebiteringar regelbundet. Om du lägger märke till debiteringar som du inte känner igen ska du genast kontakta Kortkundtjänsten för att reda ut ärendet.

En gång per månad får du en specificerad faktura över de inköp som du betalt med kreditkort. Då du får fakturan kan du välja om du betalar hela fakturabeloppet på en gång eller i mindre delbetalningar.

Om du betalar hela beloppet på en gång får du i genomsnitt 35 dagar räntefri betalningstid för dina inköp.

Då du valt att få kreditkortsfakturan som e-faktura, har du tid till förfallodagen att bestämma om du betalar den avtalade månadsbetalningen, hela fakturabeloppet eller någonting däremellan. 

Du kan ändra betalningsplanen för kreditkortsfakturan genom att logga in i op.fi eller OP-mobilen.

Inom euroområdet kostar användningen av kortet och krediten lika mycket som i Finland. Ett undantag är automatuttag från kreditkortet. För dem debiteras 2,75 % av uttagsbeloppet och en engångsavgift på 2 €. 
 
När du använder ditt kort i ett land som använder en annan valuta än euro, omvandlas beloppen för inköpen eller automatuttagen till euro enligt en så kallad partikurs för valutan. 
 
Visa och Mastercard har egna partikurser för valuta. Partikurserna varierar dagligen. Kursen som används när dina korttransaktioner omräknas till euro bestäms enligt den dag då korttransaktionen förmedlas till Visa eller Mastercard. Därför kan inköp eller uttag som gjorts under samma dag ha olika kurs. Ofta tar det 1–3 dagar för informationen att förmedlas.  
 
Utanför euroområdet tilläggs alltid OP:s valutatillägg till beloppet för inköpen och uttagen. Valutatillägget är 2,5 % av beloppet. Dessutom debiteras 2,75 % av uttagsbeloppen samt en engångsavgift på 2€.  
 
Observera att det i regel är förmånligast att betala med kort i lokal valuta. Då fastställs växelkursen av din bank, och du råkar inte ut för några tråkiga överraskningar i växelkursen. Om du däremot väljer att valutan ska omvandlas till euro vid betalningen, tar säljaren ut en provision för det enligt sin tariff.  

Läs mer om valutakurser för korttransaktioner

OP Visa-kortens (OP Classic, OP Gold och OP Platinum) ränta är 3 månaders euribor + 8,95 %, då krediten har skuld med ränta. Kontoavgiften är 3,50 euro per månad då krediten har skuld med ränta.

Med paketet med dagliga tjänster är den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk 14,63 % (6/21). Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 2,06 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 145,70 euro.

Utan paketet med dagliga tjänster är den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk 15,07 % (6/21). Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 2,95 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 156,15 euro.

Läs konsumentkreditinformationen (pdf)

Servicetariff

Läs mer om dagliga banktjänster

Alla OP:s betalkort har anslutits antingen till Visa Account Updater (VAU) eller Mastercards Automatic Billing Updater (ABU). 

Via VAU- eller ABU-tjänsten uppdateras uppgifterna för ditt betalkort automatiskt i de prenumerations- och strömningstjänster där du har lämnat dina kortuppgifter och som använder tjänsten. Det kan till exempel vara frågan om Netflix, Spotify, Google och iTunes. Tjänsten tryggar en smidig fortsättning på tjänsterna då ditt OP-kort byts.

Nu får köpmannen via VAU uppgifterna om det nya Visa-kortet också om det föregående kortet har spärrats ifall det har försvunnit eller stulits eller man misstänker att det har missbrukats. Vid behov kan vi förhindra förmedlingen av dina kortuppgifter till de köpmän som anlitar tjänsten.

Vill du veta mer om användningen av kort, t.ex. om hur du betalar med kreditkort utomlands eller om kortets säkerhetsgränser? Läs vanliga frågor och svar.

Korten beviljas av OP Detaljkunder Abp.