När skötseln av dödsboets ärenden har kommit ungefär halvvägs upprättas bouppteckningen. För förberedning av den kan användas tre månader. Efter det granskas bouppteckningsinstrumentet.

Bouppteckning och bouppteckningsinstrument

Vad är en bouppteckning? Vilka bilagor behövs till bouppteckningsinstrumentet? Läs anvisningarna.

Bouppteckningen är det tillfälle varvid bouppteckningsinstrumentet upprättas. I bouppteckningsinstrumentet uppräknas dödsboets egendom och delägare. I bouppteckningsinstrumentet ska också uppges den efterlevande makens tillgångar och skulder. Bouppteckningsinstrumentet fungerar också som skattedeklaration för fastställande av arvsskatten.

Bouppteckningsinstrumentet ska vara klart senast tre månader efter dödsdagen. Vid behov kan förlängning av tiden ansökas om hos Skatteförvaltningen. Lämna in bouppteckningsinstrumentet till Skatteförvaltningen inom en månad efter att det har blivit klart.

Granskning av bouppteckningsinstrument

Vi är skyldiga att känna också våra dödsbokunder. För att vi ska kunna konstatera och säkerställa vilka som är berättigade att sköta ärenden för dödsboets räkning, behöver vi det undertecknade bouppteckningsinstrumentet inklusive alla bilagor. Se till att alla behövliga bilagor finns med. Skicka bouppteckningsinstrumentet inklusive bilagor till oss på nätet eller lämna in det på närmaste andelsbank. Efter att vi har fått bouppteckningsinstrumentet med alla bilagor tar det vanligen några veckor att granska det. 

Bilagor till bouppteckningsinstrument

Lämna in följande släktutredningar till oss som bilaga till det undertecknade bouppteckningsinstrumentet:

  • En obruten släktutredning från 15 års ålder över avlidna delägare för att utreda vilka som kommer i deras ställe
  • En fortlöpande släktutredning från 15 års ålder över redan avlidna delägare eller delägare som avsäger sig arv för att utreda vilka som kommer i deras ställe
  • Ovannämnda personers makars eller före detta makars släktutredningar för äktenskapets tid

Med släktutredning avses ämbetsbetyg i släktutredningsform som upprättas av församlingarna eller släktutredningar upprättade av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Släktutredningen ska för den begärda tiden täcka alla församlingar eller befolkningsregister där personerna varit skrivna. Ur släktutredningen ska personens familjerelations- och flyttuppgifter framgå. Makens släktutredning behövs för äktenskapets tid eftersom makarnas gemensamma barn i vissa fall endast är registrerade i den ena förälderns register. Om delägarförteckningen i bouppteckningsinstrumentet har fastställts av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata behöver släktutredningar i regel inte skickas till oss.

Handlingar som hänför sig till bostadsaffären

Har den avlidna lämnat i arv en bostadsaktie eller bostadsfastighet som du överväger att sälja? Du behöver inte inför bouppteckningen skaffa handlingar som gäller bostadsaffären, men en bostadsaffär är möjlig först när bouppteckningen har gjorts.

Om den avlidna hade ett testamente

  • Testamentet och eventuella meddelanden om delfående/godkännande av testamente
  • Eventuella meddelanden om anspråk på laglott eller om att laglott inte krävs ut

Om den avlidna dog som efterlevande make 

  • Bouppteckningsinstrument med bilagor efter den först avlidna maken (bl.a. släktutredningar och eventuellt testamente) samt eventuella avvittrings- och arvskiftesavtal efter den först avlidna maken

Om den avlidna hade äktenskapsförord

  • Äktenskapsförord och registreringsintyg

Om den avlidna var frånskild

  • Avtal om avvittring som upprättats efter skilsmässa

Om någon av delägarna har avsagt sig arvet

  • Ett skriftligt meddelande om arvsavsägelse samt en släktutredning över den som avsagt sig arvet

Om någon av delägarna har avlidit efter den avlidna

  • Bouppteckningsinstrumentet med bilagor efter delägare som avlidit

Om någon av delägarna bor utomlands

  • Aktuellt levnadsintyg (högst tre månader gammalt)

Om någon av delägarna är minderårig eller har en intressebevakare

  • Beslut om förordnande av intressebevakare eller ett intyg av vilket intressebevakaren framgår (till exempel utdrag ur befolkningsdatasystemet)
  • Beslut om eventuell ställföreträdare för intressebevakaren
  • Tillstånd till avvittring och/eller arvskifte med bilagor från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
  • Undertecknat avvittrings- och/eller arvskiftesavtal
Observera att de uppräknade bilagorna inte nödvändigtvis berör alla dödsbon och att det inte handlar om en uttömmande lista. Vi tar kontakt ifall vi behöver kompletteringar till bouppteckningsinstrumentet.