Sälja bilen – tips till stöd för den som ska sälja en bil

Vi har samlat ihop viktiga tips, som du kan ha nytta av då du säljer din begagnade bil själv. Här hittar du exempelvis tips om du vill sälja bilen på nätet, anvisningar för ägarbytet samt information om överlåtelsebrevet.

Starta bilförsäljningen med en intressant annons

Vägen till bilens försäljning börjar med en intresseväckande annons. Var omsorgsfull när du gör försäljningsannonsen. Satsa på högklassiga bilder och se till att uppgifterna är heltäckande och presenteras på ett begripligt sätt. Om du säljer bilen på nätet, dra nytta av de populäraste handelsplatserna för bilar såsom Nettiauto och Autotalli.

Försäljning av bilen på nätet – våra annonstips

  • En snygg och prydlig bil är lättare att sälja. Serva bilen så att den är tipptopp före fotograferingen. Bilen är inte nödvändigtvis som mest lockande utan en ordentlig tvätt och rengöring.
  • Avsaknad av personlighet är endast positivt. Att sälja en bil kan jämföras med att sälja ett hem i den bemärkelsen att köparen i båda fallen främst vill visualisera sin egen stil på köpobjektet. Se alltså till att biltärningar och onödigt tillbehör inte kommer med på bild och lämna plats för köparens egen stilkänsla.
  • Tydlig och begriplig annons. Satsa på utformningen av annonsen. Var noggrann och exakt med bilderna av bilen, säljarens kontaktinformation och bilens detaljer i annonsen. En otydlig annons skapar osäkerhet hos en potentiell köpare.
  • Ett omfattande bildmaterial lönar sig. Det går sällan att sälja en bil enbart utifrån en helhetsbild tagen på avstånd. Ta bilder både av ut- och insidan av bilen – av såväl dörrar, säten som motorn.
  • Ärlighet ger trygghet. Berätta i annonsen även om bilens eventuella "unika egenskaper". Genom att meddela om och beskriva fel undviker du tråkiga överraskningar i bilaffärer.
  • Korrekt pris på en gång. Bedöm bilens pris omsorgsfullt. Om priset i annonsen är för lågt eller för högt, kan det göra köparen misstänksam. Beakta bilens ålder, antalet kilometer och allmänna skick. Om du vill, kan du jämföra prisbegäran för motsvarande märken och modeller på nätet.
  • En aktiv säljare är en bra säljare. Det lönar sig att vara aktiv. Lägg ut annonsen till exempel i sociala medier och svara potentiella köpare som tar kontakt så snart som möjligt.

Vill du ha det så lätt som möjligt?

Att göra en annons, kartlägga bilens pris och förhandla med potentiella köpare kan verka mödosamt. Underlätta ditt arbete och ta del av alternativ som sparar tid och möda.

Ett alternativ är att sälja den begagnade bilen direkt till en bilaffär. Du kan köra till bilaffären, be om ett anbud och avtala om affären enkelt och smidigt. Då sköter bilaffärens representant de ärenden som försäljningen av en bil kräver för din räkning med branschkunskap. Kartlägg bilaffärerna i din närmaste omgivning som handlar med begagnade bilar och kom överens om ett möte!  

Det bästa marknadspriset för bilen får du när du säljer den själv, utan mellanhänder. OP:s avbetalning erbjuder den som säljer bilen privat ett bekvämt och tryggt sätt att göra bilaffärer. När du använder OP:s avbetalning sköter du allt på en gång och får hjälp av ett proffs med alla papper som anknyter till försäljningen.

OP:s egen tjänst för försäljning av en begagnad bil enkelt och tryggt

I tjänsten OP Smidiga affärer säljer du en begagnad personbil till en privatperson enkelt och tryggt. Köpebrev, betalning och ägarbyte - allt behändigt i samma tjänst. Köparen kan vid behov i tjänsten också söka OP:s finansiering för bilaffärer.

Läs om hur du säljer en begagnad bil i tjänsten OP Smidiga affärer

Förbered dig för ägarbytet med ett elektroniskt certifikat

Den kommande ägaren till bilen du säljer ska registrera bilens ägarbyte inom 7 dagar. Ägarbytet görs med en registeranmälan och för detta behöver köparen antingen ett elektroniskt certifikat eller en giltig del II av bilens registreringsbevis dvs. anmälningsdelen. Det är enklast att förbereda sig för ägarbytet med ett elektroniskt certifikat. Om du inte vill sköta dina ärenden elektroniskt eller du säljer bilen utomlands eller till Åland, behöver du registreringsbevisets del II.

Du gör behändigt ett ägarbyte av en personbil också i tjänsten OP Smidiga affärer i samband med affären.

Läs om ägarbyte av bil i tjänsten OP Smidiga affärer

När du har skapat ett elektroniskt certifikat gäller det i 14 dygn. Du kan således göra certifikatet redan innan affären slutförs. Gå till Traficom.fi via länken nedan för att skapa ett elektroniskt certifikat.  

Upprätta en överlåtelsehandling eller ett köpebrev över försäljningen av bilen

Försäljningen av bilen håller på att bli av, det elektroniska certifikatet är klart och köpslutet står för handen. Vid en bilaffär bör alltid en överlåtelsehandling eller ett köpebrev göras upp åt både säljaren och köparen. Kontrollera identiteten hos bilens kommande ägare innan köpebrevet upprättas.

I köpebrevet ska uppgifterna om bilens säljare, köpare och fordonet antecknas. I köpebrevet ska också det avtalade priset, betalningsplanen samt uppgifterna om överföring av äganderätten till bilen antecknas. Både bilens säljare och köpare ska underteckna köpebrevet som har upprättats.

Enklast gör du bilaffärer i tjänsten OP Smidiga affärer, där köparen och säljaren sköter ärenden starkt autentiserade och tjänsten bekräftar uppgifterna om personbilen för köpebrevet direkt hos Traficom. För att kunna anlita tjänsten behöver du inte vara kund hos OP.

Upprätta ett köpebrev för bilen i tjänsten OP Smidiga affärer

I Traficoms nättjänst kan du behändigt ladda ned en överlåtelsehandling där uppgifterna om din bil finns färdigt ifyllda.

Slutför försäljningen av bilen med en överlåtelseanmälan

Gör en överlåtelseanmälan till fordonsregistret efter affären. Då säkerställer du att försäkringspremierna för den bil du säljer upphör på korrekt överlåtelsedatum. För överlåtelseanmälan behöver du uppgifterna om köparen. Dessa finns i överlåtelsehandlingen eller köpebrevet som du har gjort upp.

Du kan göra en överlåtelseanmälan i samband med affären i tjänsten OP Smidiga affärer.

Läs om försäljning och ägarbyte av bil i tjänsten OP Smidiga affärer

Överlåtelseanmälan kan göras i Traficoms nättjänst.

Vad händer med bilens försäkringsskydd?

Försäkringsskyddet för den bil du säljer överförs inte med bilen till den nya ägaren. Bilens försäkringsskydd avbryts genast då den nya ägaren tecknar trafikförsäkringen för bilen i sitt namn. Efter ägarbytet har den nya ägaren sju dagar på sig att teckna sig en ny försäkring för bilen. När sju dagar har passerat sedan ägarbytet får bilen inte används i trafik utan den obligatoriska trafikförsäkringen.

När försäljningen av bilen är över och du funderar på en ny bil, glöm då inte bilförsäkringen. Vi räknar ut din bonus automatiskt utifrån din skade- och försäkringshistoria. Om du är en toppförare kan du även få ett bonusskydd till skydd mot bonusförlust vid skadesituationer. Du kan räkna ut premien för försäkringen för en ny bil utgående från registreringstecknet i vår bilförsäkringsräknare.