Vad är lånebedrägeri och hur känner du igen ett blufflån?

På nätet huserar brottslingar som utger sig för att vara långivare. Om du behöver lån, välj långivaren noga.

Med blufflån, som blivit allt vanligare under de senaste åren, upprepas ett visst mönster. Offret har ofta behövt ett större lån och sökt eller till och med konkurrensutsatt det på nätet. Där har offret hittat en långivare, ofta utländsk, som till slut har mjölkat hen på tusentals euro. 

Den goda nyheten är att sådana här blufflångivare och blufflån är lätta att känna igen. Den som utger sig för att vara långivare är ofta inte intresserad av lånesökandens betalningsförmåga eller kreditupplysningar, utan säger sig bevilja lån till vem som helst. Varningsklockorna borde ringa högt också om man avtalar om lånet via meddelandetjänster eller på sociala medier. 

Också lånevillkoren kan vara alltför lätta. Om räntan låter väldigt bra, det vill säga låg, och lånetiden är lång, är det fråga om bedrägeri. Vid blufflån finns inga ordentliga handlingar om lånet eller kreditavtalet eller om sådana finns så innehåller de skrivfel eller andra underligheter. 

Överför inte pengar till okända mottagare

Om offret faller för villkoren som låter så goda och går med på att ta lånet, kör bedrägeriet i gång på allvar. Brottslingen ber om förhandsbetalningar för överföringen av lånebeloppet. Hen kan också till exempel hänvisa till myndighets-, skatte- eller överföringskostnader. Sådana här betalningar ber brottslingen vanligtvis offret betala in på en privatpersons konto. 

Om offret betalar en gång, så leder det till nya kostnader och större belopp. Lånebeloppet betalas aldrig in på offrets konto. I stället finansierar offret brottslingen. 

Det lättaste sättet att undvika att falla offer för ett lånebedrägeri är att inte överföra pengar till en okänd mottagares konto. Om något är det minsta skumt med långivaren eller den som ger sig ut för att vara en långivare, lönar det sig att kontakta polisen. Om du redan har skickat pengar till en brottsling, ska du underrätta både polisen och din bank om saken.