Kun yrityksesi on päättänyt tavoitella kasvua tai investoida, tarvitaan kasvun tueksi varsin usein oman pääoman ja tulorahoituksen lisäksi vierasta pääomaa, oman pääoman ehtoista rahoitusta tai molempia. Yksinkertaisesti esitettynä vieras pääoma on velkaa ja oman pääoman ehtoinen rahoitus on sijoitus rahoittajalta.
Kasvun ja investointien rahoittamiseen on moni mahdollisuuksia. Kun yrityksesi valitsee rahoitusmuotoa, tärkeimmät kriteerit ovat rahoituksen saatavuus, rahoitustarpeen kesto, rahoituksen hinta ja mahdollisuus suorittaa esimerkiksi ylimääräisiä lyhennyksiä laina-aikana.
Pankkilaina
Yleisin kasvun mahdollistaja ja vieraan pääoman lähde on omasta pankista otettu pankkilaina, jonka yritys joutuu maksamaan takaisin sovittujen lainaehtojen ja maksusuunnitelman mukaan. Pankki arvioi yrityksesi taloudellista tilannetta, maksukykyä ja tulevaisuuden näkymiä sekä vaatii yritykseltä vakuuksia ennen lainan myöntämistä.
Lainan vakuudeksi kelpaa reaalivakuudet eli rahan arvoinen omaisuus, joka pantataan lainan vakuudeksi. Vakuudeksi käy siis esimerkiksi liike- tai teollisuuskiinteistö, yrityksesi irtaimisto, työkoneet, oma asunto, vapaa-ajan asunto tai sijoitusvarallisuus.
Voit käyttää vakuutena myös takausta, jolloin takaajana toimii esimerkiksi itse yrittäjä tai jokin muu luottokelpoinen henkilö, joka sitoutuu maksamaan lainan pois, mikäli yritys ei siitä selviydy. Lainan takaajaksi voit saada myös Finnveran. Kun saat lainapäätöksen, pankki auttaa sinua Finnveran takauksen hakemisessa.
Lue lisää yrityslainasta ja jätä rahoitushakemus
Rahoituslimiitti
Rahoituslimiitti on ratkaisu yrityksen käyttöpääomatarpeisiin ja lyhytaikaisten investointien rahoittamiseen. Rahoituslimiitti sopii hyvin esimerkiksi kausivaihteluiden tasaamiseen. Saadaksesi rahoituslimiitin yritykselläsi täytyy olla vakiintunut kassavirta, valmius maksaa laina takaisin sekä vakuuksia.
Rahoituslimiitistä tehdään pankin ja yrityksen välille määräaikainen sopimus, jossa sovitaan rahoituslimiitin käytöstä, ehdoista ja määrästä. Tämän sopimuksen puitteissa yritys voi nostaa luottoja tarpeensa mukaan. Asiakkaan maksaessa luottoa takaisin pankille, vapautuu samalla vastaava määrä luottoa uudelleen käytettäväksi.
Luotollinen yritystili
Yritystiliin on mahdollista liittää korollinen luotto, joka antaa yrityksellesi käyttöpääomaa lyhytaikaisissa jaa kausiluontoisissa rahoitustarpeissa. Yritys voi käyttää tilitä luottoa sovittuun enimmäismäärään asti. Tilille tuleva kassavirta pienentää yrityksesi käytössä olevaa luottosaldoa. Luoton hinta muodostuu viitekorosta, marginaalista ja limiittiprovisiosta, jotka määritellään tililimiitistä sovittaessa. Korkoa maksat käytössä olevan luoton määrästä.
Lue lisää luotollisesta yritystilistä
Osamaksu
Osamaksu on rahoitusmuoto, jolla voit hankkia yrityksellesi esimerkiksi tietokoneen tai auton. Osamaksussa hankinta toimii myös pääasiallisena vakuutena. Yrityksesi maksaa ostamansa tuotteen myyjälle ennalta sovituissa erissä yleensä kuukausittain. Osamaksulla ostaessa saatat joutua maksamaan ensimmäisen maksuerän eli käsirahan ennen kuin saat tuotteen itsellesi. Yrityksesi saa tuotteen käyttöönsä heti, samoin kuin kirjanpidollisen omistusoikeuden. Lopullisesti tuote siirtyy yrityksesi omistukseen, kun viimeinen osamaksuerä on maksettu.
Leasing
Leasing on vuokrakohteen pitkäaikaista vuokraamista ja se helpottaa yrityksen investointien tekoa. Leasing ei sido yrityksesi pääomia ja vuokrattu kohde toimii rahoituksen vakuutena. Yritys voi rahoittaa leasingilla irtainta käyttöomaisuutta, kuten ajoneuvoja, toimisto- ja myymäläkalusteita, työkaluja, ja tuotantolaitteita. Leasing mahdollistaa myös käyttöomaisuuden päivittämisen tasaisin väliajoin uudempiin ja tehokkaampiin laitteisiin.
Käytännössä leasing toimii siten, että leasingin tarjoaja, esimerkiksi osuuspankki, ostaa yrityksesi haluaman vuokrakohteen myyjältä yrityksesi ja myyjäliikkeen sopimilla ehdoilla ja vuokraa sen yrityksellesi määräajaksi, yleensä 2-5 vuodeksi. Asiakas maksaa vuokraa kuukausittain pankille leasingin päättymiseen asti. Tämän jälkeen yritys voi leasingratkaisusta riippuen palauttaa vuokrakohteen, jatkaa vuokrasopimusta, lunastaa kohteen itselleen tai myydä kohteen eteenpäin.
Laskusaatavarahoitus
Laskusaatavarahoitus tehostaa yrityksen käyttöpääoman hallintaa. Yritys saa laskuihin sitoutuneen pääoman käyttöönsä laskun eräpäivästä riippumatta heti, kun tavarat on toimitettu asiakkaalle. Laskusaatavarahoituksen palvelukokonaisuuteen kuuluu lisäksi luotonvalvonta, reskontranhoito, raportointi ja luottovakuutuspalvelu, joka suojaa yritystä esimerkiksi ostajan maksukyvyttömyydeltä.
Lue lisää laskusaatavarahoituksesta eli factoringista
Julkisen sektorin lainat, takaukset ja tuet
Eri julkisen sektorin toimijat haluavat olla mahdollistamassa rahoittamalla, takaamalla ja tukemalla kotimaisten yritysten kestävää kasvua, investointeja ja kansainvälistymistä. Julkisen sektorin toimijan taustalla on yleensä Euroopan Unioni tai Suomen valtion myöntämä rahoitus. Julkisen sektorin rahoittajia ovat esimerkiksi alueelliset kehittämisyhdistykset, Business Finland, ELY-keskukset ja Finnvera.
Julkisen sektorin toimijan myöntämä laina täytyy maksaa takaisin täysimääräisenä ja korkoineen. Takaus on maksullista yritykselle, mutta mahdollistaa lainan saannin omasta pankista. Tuki on rahoitusmuoto, joka on saatavilla omarahoituksen lisäksi ja jota ei tarvitse maksaa takaisin.
Oman pääoman ehtoinen rahoitus
Oman pääoman ehtoinen rahoitus on sijoitus ja se lasketaan nimensäkin mukaan osakeyhtiön omaan pääomaan. Käytetyin tapa kerätä oman pääoman ehtoista rahoitusta on maksullinen osakeanti, jossa rahoitusta hankitaan joko nykyisiltä tai uusilta osakkeenomistajilta.
Muita oman pääoman ehtoisia rahoitusvaihtoehtoja ovat muun muassa optiot, vaihtovelkakirjalaina ja osakepääoman korottaminen. Optiot oikeuttavat optio-oikeuden saajaa, yleensä yrityksen johtoa, merkitsemään yhtiön osakkeita ennalta sovittuna päivänä ennalta sovittuun hintaan, mikäli optiossa sovitut ehdot täyttyvät. Vaihtovelkakirjalaina sisältää vaihto-oikeuden yrityksen osakkeisiin. Vaihtovelkakirjalainalla ei ole yleensä vakuutta ja sen korko on usein kiinteä. Vaihtovelkakirjalaina maksetaan tavanomaisesti kerralla takaisin. Vaihtovelkakirjalainoja käytetään erityisesti yrityksen kasvuvaiheessa. Osakepääoman korottaminen ilman uusien osakkeiden liikkeelle laskua tapahtuu, kun osakkeenomistajat tekevät sijoituksen yhtiöön omistuksen suhteessa.
Myös pääomasijoittajilta hankittu rahoitus on oman pääoman ehtoista. Pääomasijoittajat tunnetaan puhekielessä myös businessenkeleinä tai enkelisijoittajina, joilla on taustalla pitkä kokemus yrittämisestä oman jo yleensä myydyn yrityksensä kautta. Pääomasijoituksen saadakseen täytyy yrityksen omistajien oltava valmiita antamaan pääomasijoittajalle osuus yhtiöstä rahoitusta ja riskiä vastaan. Pääomasijoitus on vakuudetonta. Aktiiviset pääomasijoittajat tuovat sijoituksensa mukana yrityksen hallitukseen osaamista ja verkostoja. Passiivinen pääomasijoittaja tuo yritykseen pääosin rahallista pääomaa. Pääomasijoittajat saavat palkkionsa, kun yritys menestyy ja sen arvo nousee.
Artikkelia varten on haastateltu pankinjohtaja Jere Hakalaa OP Etelä-Pirkanmaasta.