Tietylle henkilöstöryhmälle tai vaikka koko henkilöstölle suunnatun ryhmäeläkevakuutuksen avulla voit palkita ja sitouttaa työntekijöitäsi. Yrittäjän eläkevakuutus puolestaan varmistaa toimeentulosi myös yrittäjäuran jälkeen. Voit myös ottaa henkivakuutuksen itsellesi tai henkilöstöllesi.
Avainhenkilöiden sitouttaminen yritykseen voi olla yrityksen tulevaisuuden elinehto. Jos avainosaaja irtisanoutuu, yritys voi menettää arvokasta osaamista, jonka varaan koko liiketoiminta rakentuu.
Ongelma ei koske ainoastaan yrityksen johtoa, vaan myös erityisosaajia, kuten huippumyyjiä. Yksi huippumyyjä voi tuoda taloon monen keskivertomyyjän edestä myyntiä.
Eläke voi tuntua nuorista avainosaajista kaukaiselta asialta, mutta se koskettaa myös nuoria työntekijöitä. Nuoret erityisosaajat arvostavat eläkevakuutuksen helppoutta ja se sitouttaakin alasta riippumatta. Vapaaehtoista eläkevakuutusta hyödyntävät muun muassa terveysalan toimijat, lakiasiaintoimistot, arkkitehtitoimistot, mainostoimistot, koneyrittäjät ja kuljetusyritykset.
Kokosimme yhteen 5 syytä, miksi työntekijät kannattaa sitouttaa yritykseen vapaaehtoisella eläkevakuutuksella.
1. Sitouttaa työntekijät yritykseen pitkäaikaisesti
Tulospalkkaus kannustaa työntekijää tekemään töitä hyvän tuloksen eteen. Tyypillisesti tulospalkkio maksetaan kerran vuodessa, jolloin työntekijä saattaa irtisanoutua ja vaihtaa työpaikkaa heti palkkionmaksun jälkeen. Tällaisella palkkiolla ei ole sitovaa vaikutusta kuin vain vuosi kerrallaan.
Vapaaehtoisessa eläkevakuutuksessa työntekijä kerryttää palkkiota rahastoihin. Säästöt maksetaan lisäeläkkeen muodossa eläkeiän täyttyessä. Suomalaisyrityksistä vain noin 10 prosenttia käyttää ryhmäeläkevakuutusta. Kilpailija ei todennäköisesti tarjoa vastaavaa palkkiomuotoa, joten lisäeläkkeen karttuminen päättyy kuin seinään, jos työntekijä päättää vaihtaa työnantajaa.
2. Tarjoaa puskurin irtisanoutumisten varalle
Yritys voi valita, jääkö vakuutuksesta kertynyt lisäeläke työntekijälle irtisanoutumisen jälkeen vai palautuvatko rahat yrityksen käyttöön.
Jos vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen ei ole sovittu peruuttamatonta edunsaajamääräystä tai vapaakirjaoikeutta syntyneeseen etuuteen on rajattu, yritys voi takaisinostaa työntekijän kerryttämät eläkesäästöt työntekijän irtisanoutuessa. Yritys voi käyttää vakuutuksesta palautuvat rahat esimerkiksi uuden henkilön rekrytointiin.
3. Ei vaikuta yrityksen omistussuhteisiin
Yritysjohdossa yleinen sitouttamisen tapa on tarjota mahdollisuus merkitä yrityksen osakkeita ennalta sovittuun hintaan tiettynä aikana. Optio-oikeus luo vahvan taloudellisen ja henkisen siteen yritykseen: johtaja saa itselleen osuuden yrityksestä. Kääntöpuolena on se, että muiden osakkaiden suhteellinen omistusosuus yrityksestä kapenee.
Vapaaehtoinen eläkevakuutus ei vaikuta yrityksen omistussuhteisiin, mutta luo silti pitkäaikaisen siteen yritykseen. Tästä syystä vapaaehtoista eläkevakuutusta voi tarjota laajalle ihmisjoukolle ilman pelkoa siitä, että oma omistusosuus pienenee rekrytointien myötä.
4. Voi vähentää verotuksessa
Vapaaehtoinen eläkevakuutus on verotuksessa tuettu henkilöstön palkitsemisen muoto. Yritys voi vähentää verotuksessa eläkevakuutusmaksut.
Työntekijä saa rahan bruttomääräisenä eläkevakuutukseen ja tuotot rahastoista verovapaana. Vasta eläkkeen nosto on ansiotuloa eläkkeelle siirtyneelle työntekijälle.
5. Tuo työnantajalle joustoa eläkkeelle siirtymisen suhteen
Eläkevakuutus on joustava sitouttamisen tapa. Joustavuus näkyy muun muassa siinä, että eläkkeelle jäämisen ikää voi joustavasti määritellä. Vapaaehtoinen eläkevakuutus antaa mahdollisuuden suunnitella johtajan eläköitymistä tai varhentaa sitä. Vakuutuksesta saatava lisäeläke tarjoaa vaikkapa johtajalle mahdollisuuden eläköityä esimerkiksi 60-vuotiaana kokonaan tai vaikkapa portaittain työkyvyn mukaan.
Yritykselle tämä tarkoittaa mahdollisuutta joustavaan tehtävien siirtoon johtajalta seuraajalleen. Seuraajan rekrytointi voidaan aloittaa hyvissä ajoin ennen kuin lakisääteinen eläkeikä tulee vastaan.
Millainen vapaaehtoinen eläkevakuutus sopii yrityksellesi?
Vapaaehtoinen eläkevakuutus on sijoitustuote. Vapaaehtoisia eläkevakuutuksia on yrityksille kahta lajia: yritys- ja ryhmäeläkevakuutus. Lisäksi yrittäjä voi ottaa henkivakuutuksen itselleen tai työntekijöilleen.
Yrityseläkevakuutus on suunnattu yksinyrittäjille ja yrityksille, joissa halutaan joustavasti täydentää yrittäjän lakisääteistä sosiaaliturvaa eli YEL-vakuutusta. Yrityseläkevakuutus soveltuu hyvin myös avoimelle yhtiölle tai kommandiittiyhtiölle, jolla ei ole työntekijöitä. Yrityseläkevakuutusta voidaan käyttää, kun halutaan palkita ja sitouttaa yksittäisiä henkilöitä yritykseen.
Ryhmäeläkevakuutus on tarkoitettu työllistäville yrityksille, joissa eläkevakuutusetu halutaan ulottaa koko henkilöstölle tai määrätylle ryhmälle. Ryhmäeläkevakuutus on taloudellisesti järkevä tapa palkita henkilöstöä hyvästä tuloksesta ja pitkävaikutteinen keino sitouttaa avainosaajat yritykseen.
Henkivakuutus yrittäjälle sopii sinulle yrittäjänä tai voit ottaa sen henkilöstöllesi. Henkivakuutus on hyvä työsuhde-etu, joka antaa turvaa työntekijän perheelle.
Millä muilla vakuutuksilla voit sitouttaa työntekijöitä?
Vahinkovakuutusten osalta erityisesti Terveysturva on sellainen, jota työntekijät tunnetusti arvostavat. Terveysturva on sairauskuluvakuutus, jonka avulla saat ammattimaista hoitoa työkykyä haittaaviin vaivoihin. Terveysturvan avulla annat työntekijällesi mittaamattoman arvokkaan edun paremman terveyden muodossa.