Beskattning av enskild firma – så här beskattas en enskild firma

En firmaföretagares beskattning fungerar i grund och botten väldigt enkelt: från företagarens näringsverksamhets intäkter subtraheras utgifterna och den kvarstående summan alltså företagsinkomsten delas upp för att beskattas som förvärvs- och kapitalinkomst. Från inkomsten för näringsverksamheten betalas skatter i form av förskottsskatt under räkenskapsperioden.

Firmans beskattning baserar sig på räkenskapsperiodens resultat. Resultatet är summan som blir kvar hos firmaföretagaren efter att kostnaderna för att skaffa den skattepliktiga inkomsten dras från den. Utgifter som berättigar till avdrag är till exempel nät- och telefonfakturor, FöPL-försäkring och hyra för verksamhetsutrymme. Från den här inkomsten för näringsverksamheten dras sedan ännu eventuella förluster från tidigare år och företagaravdraget. Den företagsinkomst som det här resulterar i delas sedan upp i förvärvsinkomst och kapitalinkomst.

Grunden för beskattningen av en enskild firma är den under räkenskapsperioden förda bokföringen som består av företagarens försäljningar och inköp. Då räkenskapsperioden alltså vanligtvis kalenderåret tar slut slutförs bokföringen och siffrorna överförs till beskattningen. Därför är det viktigt att hålla ordning på bokföringen under året.

En enskild firmas beskattning är fördelad på förvärvs- och kapitalinkomst

I en enskild firmas beskattning är det väsentligt att förstå att företagarinkomsten automatiskt beskattas tillsammans med företagarens eventuella övriga förvärvs- och kapitalinkomster.

Innan inkomsten beskattas gör man ett fem procents företagaravdrag i den. Därefter delas den beräknade företagsinkomsten upp att beskattas som företagarens förvärvs- och kapitalinkomst. Själva firman behöver inte betala skatt på sitt resultat.

Kapitalinkomstens belopp är 20 procent av företagets föregående års nettoförmögenhet. Nettoförmögenheten är den summa som blir kvar då skulderna subtraheras från företagets affärsrörelses tillgångar.

Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent upp till 30 000 euro och 34 procent för det överstigande beloppet. Kvarstoden av räkenskapsperiodens resultat beskattas som företagarens förvärvsinkomst enligt den personliga skatteprocenten.

Skattebördan för den här förvärsinkomst-andelen är mycket liknande som den vore för en löntagare med förvärvsinkomst.

Om en företagare har små inkomster lönar det sig ofta att ta hela företagsinkomsten som förvärvsinkomst. Detta beror på att skatteprocenten för förvärvsinkomst vid små inkomster är lägre än skatteprocenten för kapitalinkomst.

Skatten som den enskilda firman betalar är förskottsskatt

Beskattningen av en enskild firmas näringsverksamhet sker under räkenskapsperioden i form av förskottsskatter. Förskottsskatten bestäms för en ny företagare utifrån den på förhand beräknade inkomsten. Ifall företagsverksamhet har bedrivits under en längre tid baseras den på senaste skatteårs beskattning.

Om den enskilda firman inte har tidigare verksamhet ska företagaren uppskatta det kommande årets resultat. Som hjälp i det fungerar de vid företagets grundande uppgjorda affärsplanen och lönsamhetsberäkningarna.

Om den enskilda firmans intäkter är större än vad som på förhand har uppskattats har för lite förskottsskatt betalats. I så fall ska företagaren betala den saknade skatten antingen som tilläggsförskott eller kvarskatt. De kommer till betalning senast som kvarskatt med ränta efter att beskattningen har fastställts. En firmaföretagare får i sinom tid tillbaka de eventuella överlopps betalda förskottsskatterna som skatteåterbäring.

Många små detaljer hör till en enskild firmas beskattning och det finns täckande anvisningar om dem på Skatteförvaltningens webbplats. Det är ändå besvärligt för en startande företagare att omfatta allt på en gång – eller åtminstone kräver det mycket lärande och internalisering. En bra bokförare är ett viktigt stöd för varje företagare, och då kan företagaren koncentrera sig på sin kärnkompetens.

Läs mer om en enskild firmaföretagares beskattning på Skatteförvaltningens webbplats

Nyföretagare: Så här grundar du ett företag och tar hand om skatterna

För artikeln har Skatteförvaltningens ledande skatteexpert Olavi Tuomi intervjuats.

Toiminimi maksaa ennakkoveroja oman tuloarvionsa pohjalta kuukausittain, joka toinen tai kolmas kuukausi. Mikäli vuoden lopussa et ole maksanut riittävästi ennakkoveroa, täytyy sinun maksaa täydennysveroa tai korollista jäännösveroa veroilmoituksen vahvistumisen jälkeen. Liikaa maksamasi ennakkoverot saat takaisin veronpalautuksena.

Kaikki toiminimenä tienaamasi tulo verotetaan koko vuoden verotuksessa yhdessä muiden ansio- ja pääomatulojesi kanssa.

Toiminimen tulos saadaan, kun yritystoiminnan tuloista vähennetään menot ja edellisen vuoden tappiot. Toiminimi saa 5%:n suuruisen yrittäjävähennyksen eli tuloksestasi 5% on verovapaata. Jäljelle jää yritystulosi, joka verotetaan ansio- ja pääomatulona. Pääomatuloa on enintään 20% toiminimen edellisen vuoden nettovarallisuudesta. Loppuosa verotetaan ansiotulona

Toiminimi maksaa ennakkoveroja, jotka perustuvat omaan tuloarvioon. Lisäksi arvonlisäverorekisterissä oleva yritys lisää tuotteiden ja palveluiden hintaan arvonlisäveron, jonka asiakkaat maksavat ostojen yhteydessä. Kun toiminimi ostaa tuotteen tai palvelun toiselta yritykseltä, joka on arvonlisäverovelvollinen, voi se vähentää ostojensa arvonlisäveron myyntiensä arvonlisäveroista, kun tuote tai palvelu on hankittu arvonlisäverolliseen yritystoimintaan. Toiminimi ilmoittaa ja maksaa arvonlisäverot Verohallintoon säännöllisesti verokauden mukaan.