Moms – de här tre sakerna bör en företagare förstå om moms

Mervärdesskatten är en konsumtionsskatt som gäller så gott som samtliga saker och tjänster i Finland. Det är en indirekt skatt, vilket innebär att skattens andel betalas av slutkonsumenten. Företagaren betalar momsen till staten.

Att förstå mervärdesskatten, alltså momsen, är en av utmaningarna för en startande företagare. Moms är ändå en mycket enkel skatt som läggs till på produktens eller tjänstens pris och som försäljaren, alltså företagaren, betalar till staten. De här tre sakerna bör en företagare förstå om moms:

1. Konsumenten betalar momsen, som företagaren betalar till staten

Moms betalas av alla bolagsformer som idkar handel av saker eller tjänster som affärsverksamhet. Företaget lägger till på produkternas eller tjänsternas pris mervärdesskatten, som kunderna betalar som en del av priset. Därefter betalar företagaren momsen till staten, vanligtvis månatligen.

Skattens belopp bestäms utifrån produktens eller tjänstens skattesats. Du kan anmäla dig till registret för momspliktiga på Skatteförvaltningens webbplats och du får då ett momsnummer.

Läs mer och anmäl dig till momsregistret

2. Ett företag får dra av inköpens moms

Då ett företag köper en produkt eller tjänst från en annan momspliktig kan det dra av inköpens moms från försäljningens mervärdesskatt. Ett företag kan ändå göra avdraget endast ifall produkten är anskaffad för momspliktig affärsverksamhet. Avdraget kan inte göras ifall anskaffningarna används privat av företagaren eller de anställda.

3. Lättnad vid den nedre gränsen för moms för företagare med liten affärsverksamhet

Lättnad vid den nedre gränsen för mervärdesskatt är en skattelättnad för de företagare och företag som hör till momsregistret och vars affärsverksamhet är liten. Om företagets omsättning är högst 15 000 euro får företaget all moms tillbaka tack vare lättnaden vid den nedre gränsen. Ifall omsättningen är större än 15 000 euro men mindre än 30 000 euro får företaget en del av momsen som lättnad. Idkare av liten affärsverksamhet behöver inte momsregistrera sig.

Be om hjälp vid behov. Det är bra att begripa sig på skattemässiga saker, men man ska inte bli ensam med dem. En bra bokförare kan hjälpa företagaren att sköta beskattningen rätt.

Med momsräknaren räknar du enkelt momsens andel

Med räknaren för lättnad vid den nedre gränsen kan du räkna den omsättning som berättigar till lättnad och skattens belopp

För artikeln har Skatteförvaltningens ledande skatteexpert Olavi Tuomi intervjuats.

Alarajahuojennuksen laskukaava