Senaatintori

OP Placeringsobligation Finland XIV/2020

OP Placeringsobligation Finland XIV/2020 är en cirka tvåårig placering i utvecklingen av tre finländska företags aktiekurser. De aktier som utgör underliggande tillgång för lånet är: Elisa, Fortum och Sampo.

Varför placera i lånet OP Placeringsobligation Finland XIV/2020?

Företagen som utgör den underliggande tillgången hör till de starkaste aktörerna inom sina branscher. Företagen representerar olika sektorer, vilket ger lånet branschspridning. Företagens nuvarande uppgångspotential får stöd av deras stabila marknadsposition inom respektive marknadsområde och företagens stabila resultatkapacitet. Elisa, Fortum och Sampo representerar finländsk kvalitet och defensiva placeringar, eftersom företagens produkter och tjänster har efterfrågan så gott som oberoende av konjunkturcykeln.

Teleoperatören Elisa har fortsatt på sin stabila tillväxtkurva redan flera år. Den nuvarande goda resultatkapaciteten är ett resultat av flera års målmedvetet arbete och Elisas starka prestanda oberoende av konjunkturläget syns i företagets höga värdering. Pandemin har försvagat Elisas tillväxtmöjligheter i år särskilt bland företagskunderna, men vi räknar med att läget normaliseras i något skede nästa år. Den nya nättekniken (5G) möjliggör snabbare dataöverföring och utveckling av nya produkter, vilket skapar fler tillväxtmöjligheter för Elisa. Elisas goda kassaflöde och fortlöpande effektivisering av verksamheten gör företaget till en attraktiv underliggande tillgång. Den hårda priskonkurrensen inom mobilkommunikation i Finland kan dock bromsa upp tillväxttakten i framtiden. 

Europeiska Unionens försök att minska på energiproduktionens utsläppsbelastning stärker på sikt konkurrenskraften hos Fortums nordiska produktionskapacitet. Enligt vår bedömning minskar riskerna i anslutning till Nordstream2-gasledningen då Joe Biden vann presidentvalet i USA. Uniper, där Fortum har ett innehav på 75 %, är en av projektets centrala finansiärer. Regleringen på den nordiska el- och värmemarknaden är förutsägbar och verksamheten mycket lönsam.

Sampos aktie är fortfarande underprissatt i sin jämförelsegrupp trots att skadeförsäkringsfunktionen kvalitetsmässigt är av toppklass. Sampokoncernen har indikerat att man i fortsättningen fokuserar på den lönsamma och stabila skadeförsäkringsrörelsen. Fokuseringen hjälper till att slippa underprissättningen, eftersom marknaden inte sätter värde på flerbranschföretag. Den ökade säkerheten i trafiken och hemma har dock minskat i synnerhet antalet allvarliga skador, vilket gör att utvecklingen av skadeersättningar hålls moderat. Nordeas resultat utvecklas efter många svåra år åter i önskad riktning, vilket reflekteras direkt också i värdet av Sampos aktie.

Företagen som ingår i den underliggande tillgången är betydande aktörer inom sina marknadsområden och de har redan länge genererat stabila resultat. Lånets struktur erbjuder placerarna avkastningspotential också då marknaden hålls oförändrad eller utvecklas något positivt. Samtidigt har utvecklingen av aktiekorgen som utgör lånets underliggande tillgång inte begränsats, varvid placeraren har en obegränsad avkastningspotential om den underliggande tillgången utvecklats ytterst positivt. Det garanterade nominella kapitalet skyddar också aktiekorgen mot en eventuell negativ utveckling, vilket betyder att lånets struktur erbjuder placerarna möjlighet att ta del av en värdeuppgång i den underliggande tillgången utan full kapitalrisk och utan begränsningar. Placerarna ska dock beakta att den här produktens utdelning inte ger tilläggsavkastning och att en betald överkurs inte återbetalas.

Hur den eventuella gottgörelsen som betalas till placeraren räknas ut:

Gottgörelsen som betalas till placeraren beror på värdeförändringen i aktiekorgen som utgör den underliggande tillgången. Värdeförändringen i aktiekorgen räknas som den procentuella förändringen i aktiekorgens startvärde (bestämningsdag 20.1.2021) och slutvärde (bestämningsdag 20.1.2023). Om Värdeförändringen är 0–24 %*, är gottgörelsen 24 %*. Då värdeförändringen överstiger kupongen, är gottgörelsen lika med Värdeförändringen i den underliggande tillgången. Aktiekorgens positiva värdeförändring har inte begränsats. Överkursen återbetalas inte.

Om värdeförändringen hos den aktiekorg som avses i lånevillkoren är negativ 20.1.2023, finns ingen gottgörelse att betala. Till placeraren betalas på förfallodagen dock minst lånets nominella värde dock så att emittentrisken beaktas. Om lånet hålls till förfallodagen och ingen gottgörelse uppstår är den effektiva avkastningen på lånet negativ (-6,59 %) på grund av överkursen. Överkursen återbetalas inte. Lånet saknar säkerhet.

*Kupong 24 % (preliminärt, minst 19 %).

Emittent OP Företagsbanken Abp
Underliggande tillgång Aktiekorg (Elisa, Fortum och Sampo)
Löptid 20.1.2021 – 7.2.2023
Teckningstid 23.11.2020 – 15.1.2021
Emissionskurs 115 %
Maximiavkastning Maximiavkastningen är inte begränsad (maximiförlust -6,59 % p.a.)