Verkkopalvelutunnukset

Tunnukset – avain OP:n palveluihin

Tunnuksesi avulla voit kirjautua OP:n palveluihin, vahvistaa eri palveluntarjoajien verkkomaksuja ja allekirjoittaa asiakirjoja, kuten sopimuksia ja hakemuksia sekä tunnistautua monien viranomaisten verkkopalveluissa.

Varmistathan, kun tunnistaudut tai maksat tunnuksillasi, että käyttämäsi palvelu on turvallinen. Kun tunnistaudut sähköisesti käyttämällä vahvaa tunnistusmenetelmää, kuten Mobiiliavainta tai avainlukulistaa tekstiviestivahvistuksella, on palvelun käyttö sinulle turvallista. OP:n tunnistautumisen ja verkkomaksun painikkeet tunnistat OP:n logosta. OP Tunnistuspalvelun tunnistat selaimen osoiterivillä näkyvästä osoitteesta ja sertifikaatista voit tarkistaa olevasi oikealla sivulla.

Tunnuksesi on henkilöllisyystodistuksesi verkossa

Tunnuksesi ovat henkilökohtaiset, älä koskaan luovuta tai lainaa niitä muille. Tunnusten käyttö vastaa allekirjoitustasi. Tunnuksillasi allekirjoitetut sopimukset, toimeksiannot, hakemukset ja viestit sitovat sinua. Kun tunnistaudut tai vahvistat tapahtumia tunnuksellasi, tarkista aina, että näppäilet tunnuksesi turvalliseen palveluun.

OP:n tarjoamat tunnistusvälineet

Sinulla voi olla käytössä OP:n verkkopalvelutunnus, OP palvelutunnus tai OP Yrityspalvelutunnus riippuen sopimuksestasi ja siitä, mitä palveluja käytät.

OP verkkopalvelutunnus

Verkkopalvelutunnus on luottamusverkostoon rekisteröity Liikenne- ja viestintäviraston hyväksymä tunnistuslain mukainen vahva sähköinen tunnistusväline. Tunnuksella voit maksaa verkkopalveluissa ja tunnistautua OP:n omien digitaalisten palveluiden lisäksi myös mm. julkishallinnon palveluissa, kuten Suomi.fi.

OP palvelutunnus

Palvelutunnuksella voit tunnistautua ja vahvistaa tapahtumia OP:n omissa digitaalisissa palveluissa sekä maksaa verkkopalveluissa, joissa on OP:n verkkomaksun painikkeet.

Yrityspalvelutunnus

Tunnuksella voit tunnistautua OP:n yritysten verkkopalveluihin ja hoitaa yhden tai useamman yrityksen asioita.

Tunnistusvälineiden tunnistusmenetelmät

Palveluihin kirjaudut sekä vahvistat tapahtumia käyttäjätunnuksen, salasanan ja avainlukulistan avulla. Lisäksi, tilitietojen katsomisesta ja maksun vahvistamisesta voidaan tarvittaessa lähettää vahvistukseen tarvittavat tiedot tekstiviestillä. Joten huolehdithan, että olet liittänyt tunnukseesi käytössäsi olevan puhelinnumeron nk. lisävahvistusnumeron.

Mobiiliavaimen voit aktivoida käyttöösi OP-mobiilissa tai OP-yritysmobiilissa, jonka jälkeen kirjaudut ja vahvistat tapahtumat mobiilissasi Mobiiliavaimen pin-koodilla. Mobiilissa voit tunnistautua myös sormenjälki- tai kasvotunnistuksen avulla riippuen mobiililaitteestasi. Mobiiliavaimen käyttöönottoa varten sinulla tulee olla käyttäjätunnus, salasana ja avainlukulista sekä käytössäsi oleva numero tulee olla liitettynä tunnukseesi lisävahvistusnumeroksi.

Säilytä siis käyttäjätunnuksesi, salasanasi ja avainlukulistasi jatkossakin vaikka asioisitkin pääsääntöisesti Mobiiliavaimella.

Omat tunnukset saat käymällä konttorissamme. Ota henkilöllisyystodistuksesi mukaan.

Tunnusten käyttöohjeet käyttäjätunnus, salasana, avainluku, avainlukulista

Tarkista aina verkkosivuston osoite ja varmenne:

 • selaimen osoiterivillä oleva osoite alkaa https://
 • sivuston varmenne on myönnetty OP Ryhmälle (esim. OP Osuuskunta)
 • sertifikaatissa on OPn verkko-osoite (domain)
 • varmenteen myöntäjä/julkaisija on Entrust, DigiCert tai Symantec
 • varmenne on voimassa

Käyttäjätunnus ja salasana

Palveluun kirjautuessasi näppäile käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Käyttäjätunnus pysyy aina samana, joten se kannattaa opetella ulkoa.

OP-verkkopalvelu pyytää turvallisuussyistä vaihtamaan salasanan, kun kirjaudut palveluun ensimmäisen kerran. Suosittelemme, että vaihdat salasanan säännöllisesti.

Avainluku ja avainlukulista

Palvelu pyytää yhden avainluvun satunnaisessa järjestyksessä, kun kirjaudut palveluun, hyväksyt maksun tai allekirjoitat sopimuksia.

Etsi avainlukulistasta pankin lukua vastaava numerosarja, joka on avainluku. Avainluku löytyy listalta pankin luvun oikealta puolelta.

Kirjoita avainluku verkkopalvelussa näytöllä olevaan kenttään ja valitse Jatka.

Miten saat uuden avainlukulistan?​

Lista on vaihdettava ennen kuin sillä olevat lukuparit on käytetty loppuun. Tarvitset vaihtoon 3 käyttämätöntä lukuparia.

Sinulle lähetetään automaattisesti uusi avainlukulista, kun lukuja on jäljellä 20 kappaletta. Avainlukulista lähetetään postitse asiakastiedoissa olevaan osoitteeseen.

Voit myös tilata avainlukulistan op.fi-palvelussa, OP Saavutettava -verkkopalvelussa tai OP-mobiilista, soittamalla OPn puhelinpalveluun tai hakea sen lähimmästä osuuspankista.

Jos avainlukulistasi on kadonnut tai käyttökelvoton, voit saada uuden avainlukulistan käyttövalmiina postitse ottamalla yhteyttä OP 0100 0500 puhelinpalveluun.  Avainlukulistan toimittaminen kestää noin viikon. Voit hakea uuden avainlukulistan myös konttorista.

Miten otat uuden avainlukulistan käyttöön?

Uusi avainlukulista, joka on automaattisesti toimitettu tai olet itse tilannut sen, tulee aina aktivoida käyttöön OPn verkkopalveluissa. Uuden avainlukulistan käyttöönottoon tarvitset käytössäsi olevan avainlukulistan, jossa tulee olla jäljellä kaksi käyttämätöntä avainlukuparia sekä uuden avainlukulistan, jossa on uuden avainlukulistan numeron, joka on 10 numeroa.

Kirjaudu OPn verkkopalveluun ja valitse:

Op.fi: Oma Profiili > Turvallisuus > Tunnukset > Avainlukulistan vaihto

Saavutettava (saavutettava.op.fi): Palvelun hallinta > Vaihda avainlukulista

Tunnukset ovat henkilökohtaiset

Tunnusten käyttö vastaa allekirjoitustasi. Tunnuksillasi allekirjoitetut sopimukset, toimeksiannot, hakemukset ja viestit sitovat sinua suhteessa pankkiin tai muuhun palveluntarjoajaan.

Jos haluat hoitaa toisen henkilön pankkiasioita hänen puolestaan, tilinomistaja voi antaa sinulle käyttöoikeudet tiliinsä käymällä Osuuspankissa, minkä jälkeen voit käyttää hänen tiliään omilla tunnuksillasi.

OPn verkko-osoitteet (domain) ja verkkopalvelut, joissa voit asioida tunnuksilla

https://www.op.fi

 • OP-verkkopalvelu
 • Yrityksen OP-verkkopalvelu

https://saavutettava.op.fi/

 • OP Saavutettava

https://allekirjoitus.op.fi/allekirjoitus

 • Sähköinen allekirjoituspalvelu

https://www.pohjola.fi

 • Vakuutuspalvelut 

https://www.op-pohjola.fi

 • Yrityspalvelut verkkopalvelu
 • Yrityspalvelutunnusten tilaus
 • Myyjäliikepalvelu

https://kassanhallintapalvelu.op.fi

 • Kassanhallintapalvelu

Tunnusten avulla voit tunnistautua ja maksaa turvallisesti verkossa. Tunnistuksen ja maksamisen yhteydessä siirryt Osuuspankin palveluun. Palvelun tunnistat OP:n logosta, selaimen osoiterivillä näkyvästä osoitteesta ja sertifikaatista.

https://kultaraha.osuuspankki.fi

https://kultaraha.op.fi

https://saml-idp.op.fi

 • OP Tunnistuspalvelun avulla voit tunnistautua palveluntarjoajan palveluun.
 • Osuuspankin verkkomaksulla voit maksat ostoksesi verkkokaupassa omalta tililtäsi.
 • Verified by Visa ja Mastercard SecureCode -palvelun avulla voit vahvistaa korttiostot.

Kun tunnistaudut henkilökohtaisilla tunnuksillasi puhelinpalveluun,  voit hoitaa omia pankkiasioitasi puhelimitse.

 • OP 0100 0500 puhelinpalvelu
 • OP Yritys- ja maksuliikepalvelut 0100 05151

Sovellukset älypuhelimille ja tableteille saat käyttöön lataamalla palvelun laitteesi sovelluskaupasta. Ennen sovelluksen lataamista varmista, että sovellus on OP:n julkaisema (OP Osuuskunta tai OP Ryhmä)

OP-mobiili

 • Android 
 • iPhone, iPad
 • Windows Phone 

OP-yritysmobiili

 • iPhone, iPad  

Pivo-mobiililompakko

 • Android
 • iPhone, iPad
 • Windows Phone

 

Yllä mainittujen OP:n palveluiden lisäksi tunnuksia saa käyttää maksupalvelulain mukaisissa maksutoimeksianto- ja tilitietopalveluissa.