Mies kirjautuu OP-mobiiliin Mobiiliavaimella

Mobilnyckeln

Ett smidigt och tryggt identifieringssätt som alltid finns inom räckhåll

Mobilnyckeln är ett tryggt identifieringssätt som alltid finns till hands

Du hittar den i appen OP-mobilen eller OP-företagsmobilen i din smarttelefon eller datorplatta.

Med Mobilnyckeln sköter du dina ärenden i våra digitala tjänster

Du loggar in och bekräftar betalningar och transaktioner tryggt och behändigt, utan nyckeltalslista.

Med Mobilnyckeln kan du också identifiera dig i andra tjänster och bekräfta betalningen av nätinköp

Du identifierar dig i tjänster snabbt och tryggt, när och var som helst.

Ladda ner den avgiftsfria OP-mobilen eller OP-företagsmobilen och ta i bruk Mobilnyckeln:

Hämta i App Store
Ladda Ned På Google Play

Hur tar jag i bruk Mobilnyckeln?

Du får en Mobilnyckel genom att ladda ner appen OP-mobilen eller OP-företagsmobilen avgiftsfritt till din smarttelefon eller datorplatta. Ladda ner appen till din enhet via den officiella appbutiken, alltså Apples App Store eller för Android-enheter Google Play. För att ta i bruk Mobilnyckeln behöver du också OP:s koder (användarkod, lösenord och nyckeltalslista). 

Första gången du loggar in i OP-mobilen eller OP-företagsmobilen får du välja en personlig Mobilnyckel-PIN-kod. Efter det kan du förutom i OP:s digitala tjänster sköta ärenden med Mobilnyckeln också i andra tjänster som kräver stark autentisering. Mobilnyckeln finns alltid till hands, du behöver bara öppna OP-mobilen eller OP-företagsmobilen.

Även om du i första hand skulle använda Mobilnyckeln, ska du spara din användarkod, ditt lösenord och din nyckeltalslista. Du behöver dem om du byter enhet. Kom också ihåg att meddela oss om det telefonnummer som anslutits till din kod ändras.

Mobilnyckeln för minderåriga

Barn och unga kan från och med maj 2022 använda OP-mobilen och Mobilnyckeln för att sköta sina ärenden. Mobilnyckeln kan vid sidan av nätbanken användas exempelvis för att bekräfta kortinköp på nätet. Barn över 12 år får med vårdnadshavarnas samtycke identifiera sig i tjänster som kräver stark autentisering, såsom Studieinfo, Kanta eller FPA.

Byte och ibruktagning av Mobilnyckeln i ny enhet

Att ta i bruk Mobilnyckeln i en ny enhet skiljer sig inte mycket från första gången du tog i bruk Mobilnyckeln. Gör så här om du byter telefon eller enhet:

  1. Ladda ner appen OP-mobilen eller OP-företagsmobilen till din nya enhet. 
  2. Logga in i OP-mobilen eller OP-företagsmobilen med dina koder. För att logga in behöver du användarkoden, lösenordet och nyckeltalslistan. Du kan alltså inte använda din gamla Mobilnyckel i det här skedet. 
  3. Se till att din telefon är på och har nätkontakt, eftersom vi skickar ett textmeddelande för tilläggsbekräftelse till den. 
  4. Skapa vid första inloggningen en Mobilnyckel-PIN-kod för din nya enhet.
  5. Ta bort den gamla Mobilnyckeln när du är säker på att den nya Mobilnyckeln fungerar. Du kan ta bort Mobilnyckeln för din gamla enhet via OP-mobilen eller OP-företagsmobilen på den nya enheten. Du kan också ta bort den gamla Mobilnyckeln via tjänsten op.fi eller genom att kontakta vår kundtjänst. 

Spara din användarkod, ditt lösenord och din nyckeltalslista också efter det att du har bytt Mobilnyckel. Du behöver dem varje gång du tar i bruk en Mobilnyckel med en ny telefon eller datorplatta. 

Vad ska jag göra om min telefon försvinner?

Om din telefon försvinner eller blir stulen, ska du genast kontakta OP:s kundtjänst eller OP Spärrtjänsten. Kontrollera tjänsternas kontaktinformation.   

I vilka tjänster kan jag identifiera mig med Mobilnyckeln?

  • då du ringer till vår kundtjänst
  • OP-mobilen och OP-företagsmobilen
  • tjänsten op.fi
  • andra tjänster såsom MinSkatt, FPA, skolornas gemensamma ansökan och inträdesprov.

Jag förhöll mig skeptisk till användningen av Mobilnyckeln på grund av dataskyddsskäl. Jag bestämde mig dock för att ta i bruk den, och har varit mycket nöjd med det beslutet. Jag behöver inte längre stressa över nyckeltalslistan. Det går nu mycket smidigare att logga in och bekräfta betalningar i tjänsten op.fi. Höjdpunkten var när jag insåg att jag kunde betala fiskevårdsavgiften på stugan, och därmed genast börja fiska, trots att jag hade glömt nyckeltalslistan hemma.

Pasi 32