Var beredd på överraskande utgifter

Se till att pengarna räcker för dina dagliga utgifter.

Det finns många sätt att förbereda sig för oväntade utgifter eller förändringar i inkomsterna.

  • Säkerställ en tillräcklig buffert genom att spara
  • Få mer spelrum med ett kreditkort eller en kredit utan säkerhet
  • Håll koll på ekonomin och kom ihåg möjligheten till amorteringsfrihe

Spara då du betalar med kort

Med OP:s digitala Sparbössa sparar du varje gång du betalar med OP:s kort. Du väljer själv ett belopp som går till Sparbössan. Bara en euro räcker för att komma i gång.

Läs mer om Sparbössan

Kreditkort ger spelrum och säkra betalningar

Ansök om kreditkort 

Ett kreditkort med tillräckligt hög kreditgräns ger dig flexibilitet i oväntade situationer. 

Med ett kreditkort kan du betala inköp i delar så som det passar dig bäst. Med ett kreditkort får du också i snitt 35 dagar räntefri betaltid för dina inköp. 

Då du ansöker om ett kreditkort kan det vara bra att tänka på hur stora betalningar eller plötsliga utgifter ditt hushåll kan råka ut för till exempel om en hushållsmaskin eller ett fordon går sönder.

Läs mer om OP:s bästa kreditkort

Höjning av kreditgränsen

Du kan också höja din nuvarande kreditgräns. En höjning av kreditgränsen medför inga extra avgifter och priset på kreditkortet hålls oförändrat. Du kan själv enkelt höja kreditgränsen i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi.

Observera att kreditgränsen inte är detsamma som kortets säkerhetsgränser. Du kan ställa in lägre säkerhetsgränser för kortet och vid behov höja dem i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi. Kom ihåg att ett kreditkort alltid är det säkraste sättet att betala i nätbutiker, eftersom inköpsskyddet i enlighet med konsumentskyddslagen skyddar credit-köp i problemsituationer.

Ändra kortets kredit- och säkerhetsgränser

En kredit av rätt storlek hjälper till i oväntade situationer

Med OP:s lån utan säkerhet kan du köpa till exempel en hushållsmaskin eller tv om den gamla plötsligt gått sönder. Ett lån utan säkerhet kan också vara ett bra sätt att finansiera en ny bil. Det är alltid bäst ansöka om kredit utan säkerhet tryggt från din egen bank.

Läs mer om OP:s krediter utan säkerhet

Ändringar i lån − ansök om amorterings- eller betalningsfrihet

Betalningsplanen för ditt lån är flexibel när det behövs. Förutom ändring av betalningsposten och förfallodagen kan du ansöka om amorteringsfrihet eller en betalningsfri månad.

Amorteringsfrihet för bolån, studielån och banklån

Du kan ansöka om amorteringsfrihet för ditt bolån, studielån eller banklån och betalar då i stället för den normala månadsbetalningen bara låneräntan. För bolån, studielån eller banklån kan du inte ansöka om en betalningsfri månad.

Ansök om amorteringsfrihet 

Betalningsfri månad för krediter utan säkerhet 

Du kan välja en betalningsfri månad per år för din kredit utan säkerhet. Under den betalningsfria månaden behöver du varken amortera eller betala ränta. Det tas inte ut någon avgift för betalningsfriheten och den betalningsfria månaden är samma varje år. För krediter utan säkerhet kan du inte ansöka om en längre amorteringsfrihet.

Ändra din betalningsplan

Finansieringen beviljas av OP Detaljkunder Abp eller andelsbanken beroende på finansieringsprodukten.