Lån - Ansök om lån för alla slags situationer

Renovering, båt, bil eller ett annat inköp? Sköt dina penningärenden klokt och ansök om lån hos OP enkelt, snabbt och tryggt.

 • Flexibilitet enligt din livssituation

 • Rejäl och konkurrenskraftig ränta

 • Trygg och enkel låneskötsel hela lånetiden

För vad behöver du lån?

Bolån
Stadigvarande bostad, fritidsbostad, placeringsbostad, byggande eller totalrenovering
Fordon
Bil, motorcykel, båt eller nyttofordon
Renoveringslån

Räkna ut ett lämpligt lån för dig

Gå till låneräknaren


 

Det är fiffigt att ansöka om lån i din egen bank 

 • Vi döljer inga räntor eller kostnader. Du får alltid veta de totala kostnaderna för ditt lån. Inte endast månadsbetalningen.  
 • Du når oss också via andra kanaler än per telefon. 
 • Din ekonomi hålls under kontroll. I nättjänsten ser du dina inkomster och utgifter. Det underlättar bland annat sparandet.  
 • OP är en bank som ägs av sina kunder. Vår uppgift är att erbjuda de bästa tjänsterna för ägarkunderna. 

De bästa tjänsterna för ägarkunderna  

OP är en bank som ägs av sina kunder. Vår uppgift är att erbjuda de bästa tjänsterna för ägarkunderna. I alla slags situationer. 

Då du koncentrerar dina penningärenden till en bank, underlättar det hanteringen av din ekonomi och ditt sparande. Till exempel genom att spara små belopp i Sparbössan ökar dina besparingar smidigt. 

 

Hurdant lån behöver du?  

Hos OP får du lån för alla slags situationer och behov. OP har flera olika typer av lån. De skiljer sig från varandra till säkerheter, ränta och maximibeloppet på lånet. Du kan välja ett lån med eller utan säkerhet.   

Du får lån utan säkerhet upp till 15 000 euro

Det största lånet du kan få utan säkerhet är 15 000 euro. Fyll i ansökan på nätet så får du i regel lånebeslutet genast. Räntan på lånet är vanligen 6–8 %. Endast kunder hos OP kan ansöka om lån utan säkerhet.

Du kan inte ansöka om ett lån utan säkerhet tillsammans med någon annan. 

Med säkerhet får du lån utan övre gräns  

Ett lån med säkerhet har en förmånlig ränta. Den brukar vara 3 – 5 %. För ett lån behöver du säkerheter eller en borgensman. Som säkerhet kan du till exempel använda din ägarbostad, skog eller annan egendom. Om du har amorterat ditt bolån har du möjligtvis en ledig bostadssäkerhet som du kan använda som säkerhet för ditt nya lån.

Du kan få ett lån med säkerhet från 8 000 euro uppåt utan övre gräns.  

Du kan ansöka om ett lån med säkerhet, även om du inte är kund hos OP. Du kan också ansöka om ett lån med säkerhet tillsammans med någon annan. Då behöver ingendera sökande vara kund hos OP. 

Andelsbankens ägarkunder samlar OP-bonus för banklån med säkerhet.

 

Jämför alltid de totala kostnaderna för lånet   

Det lönar sig att jämföra lån. Skillnaderna mellan de totala kostnaderna för olika lån kan vara stora. Jämför alltid de slutliga totalkostnaderna för lånet i stället för att enbart beakta räntan på lånet eller månadsbetalningen.  

Räntan på lånet, de övriga kostnaderna och längden på lånetiden fastställer det totala återbetalningsbeloppet för lånet. Det lönar sig alltså alltid att ta reda på alla kostnader för lånet på förhand. 

 

Hur mycket lån kan jag få?

Hur mycket lån du kan få beror på många faktorer. Vi vill alltid försäkra oss om att lånet är rätt dimensionerat enligt din situation och att det inte uppstår problem med lånebetalningen.
 
Beviljandet av lån och lånets storlek påverkas bland annat av: 
 
 • hur mycket lån du ansöker om i förhållande till alla dina inkomster och utgifter,
 • eventuella säkerheter,
 • din livssituation och
 • hur du har skött din ekonomi.
Utan säkerheter kan du kan ansöka om ett lån på 2 000–15 000 euro. Du kan ansöka om ett lån med säkerhet från 8 000 euro uppåt. 
 
För mindre finansieringsbehov kan det vara fiffigast att använda ett kreditkort. Du kan ansöka om ett kreditkort eller själv avgiftsfritt ansöka om höjning av kreditgränsen via op.fi eller OP-mobilen. Du får genast ett beslut om kreditkortet eller den nya kreditgränsen.
 

Lån till alla bankers kunder

För bilköp på avbetalning, finansiering av renovering eller ett större inköp direkt i affären

Du kan ansöka om OP:s finansiering för en bil, för renovering eller för större inköp även om du inte är bankkund hos OP. När köpet är klart betalar du månadsbetalningen direkt till OP. Det är lätt och tryggt.

Köp en bil på avbetalning i en bilaffär eller av en privatperson

Avbetalningsfinansiering för bil är ett tryggt sätt att skaffa bil utan handpeng. Du kan ansöka om OP:s avbetalningsfinansiering för bil om du köper en bil i en bilaffär eller av en privatperson. Båda alternativen har en fast månadsbetalning, och för finansieringen behövs ingen separat säkerhet. Bilen du köper utgör säkerhet för finansieringen.

Läs mer och ansök om avbetalningsfinansiering för bil

Ansök om finansiering av renovering eller ett större inköp direkt hos OP:s samarbetsföretag

När du vet var du tänker köpa till exempel renoveringstillbehör, solpaneler eller ett nytt tak kan du sköta finansieringen direkt med vårt samarbetsföretag.  Du kan ansöka om finansiering till ett belopp på 2 000–50 000 euro. Beloppet som beviljas varierar beroende på företag. Ansök om finansiering på nätet och gör dina inköp direkt hos företaget.

Läs mer och ansök om finansiering

Finansieringen beviljas av OP-Kortbolaget Abp, OP Företagsbanken Abp eller andelsbanken, beroende på finansieringsprodukten.