Laiva satamalaiturissa.

Internationell fakturering

Betalningar från världen snabbt till ditt företags konto i OP och övriga lösningar för internationell fakturering.

Att fakturera en betalare i utlandet går snabbt och effektivt då du samlar ditt företags betalningar till ett konto i OP och inte i onödan lägger tid på att hantera nya konton.
 
Vi utvecklar fortlöpande vårt internationella betalningsnätverk och vi är med i tjänsten för uppsnabbade utlandsbetalningar. Tack vare det här kommer en stor del av betalningarna från utlandet till ditt företags konto i OP rentav inom minuter eller senast inom samma dag. Från det europeiska eurobetalningsområdet som bildas av 36 länder kommer betalningar till ett konto i OP i realtid som en SEPA-expressbetalning.

Att fakturera till ett företags konto

Det räcker med ett konto i OP för att fakturera från utlandet. Då ditt företag bedriver exporthandel eller regelbundet får betalningar från utlandet sköts faktureringen enkelt genom att uppge ditt företags kontouppgifter på fakturan. Det är det säkraste, förmånligaste och mest använda betalsättet. I praktiken kommer betalningen till ett konto i OP som en europeisk SEPA-betalning eller utlandsbetalning. Betalningarna kommer snabbt fram då betalaren känner till ditt företags fullständiga bankförbindelse.
 
Då du fakturerar från utlandet, uppge för betalaren: 
 
  1. Andelsbankens BIC-kod, som alltid är OKOYFIHH. 
  2. Ditt IBAN-kontonummer, som börjar med FI och som finns i OP-nättjänsten och på ditt kontoutdrag. 
  3. Ditt företags namn och fullständiga adress. Det är viktigt att de här uppgifterna syns för att betalningen inte ska hindras eller fördröjas på grund av felaktiga eller bristfälliga uppgifter. Uppgifterna krävs i internationella betalningar.

Valutakonto och andra sätt att fakturera

Det lönar sig att öppna ett valutakonto i OP åt ditt företag, då handelsvalutan regelbundet är en annan än euron. Att öppna ett konto är ett bra alternativ också i fall att du kan nyttja samma valuta i din egen verksamhet.
 
I internationell handel används dokumentbetalning (remburser och inkasso) inom vissa branscher och geografiska områden, särskilt om handelspartnern är ny. De här betalsäten ger handelsparterna mer skydd.

När lönar det sig att öppna konto i en utländsk bank?

Ditt företag kan gagnas av att öppna ett konto i en bank i destinationslandet ifall betalningar samlas från utlandet i större omfattning, till exempel som återkommande fakturor till lokala konsumenter eller leverantörer. Det här är av betydelse särskilt utanför SEPA-området samt vid fakturering i en annan valuta än euro. Då kan betalarna betala sina fakturor till ditt företag som lokala inrikesbetalningar. Om ditt företag därtill har lokala utgående betalningar kan tillgångar som har kommit till det utländska kontot användas till betalningar i samma land.
 
 

Vi stöder ditt företags internationella rörelse

Du kan snabbt ta hem ditt företags tillgångar som har är samlade på ett utländskt konto till ett konto i OP och hantera hela din internationella kassa enkelt i tjänsten OP Företagsekonomi.
 
Kontakta din andelsbank så tar vi tillsammans fram de bästa lösningarna för ditt företags internationella faktureringsbehov.