Tio tips för den som planerar en resa

Är du sugen på en strandsemester eller en stadsresa? Läs våra tips som underlättar planeringen av resan.

1. Välj resa och läs om resmålet

En resa börjar vanligen med planeringen. Vart tänker du resa, för hur lång tid och i sällskap med vem? Sätt dig noggrant in i detaljerna om din kommande resa och resmålet och ta reda på vilka vaccinationer du behöver i synnerhet om du är på väg på en längre resa eller till exotiska länder.

2. Boka flyg och inkvartering

När du har resmålet klart för dig blir det följande naturliga steget att fundera på sättet att resa, det vill säga till exempel flyg-, tåg- eller andra biljetter. Kom ihåg att boka biljetterna i tid. Ofta bokas till exempel billiga flyg redan i god tid före resan. Du kan enkelt jämföra biljettpriser via nätet, och det är också lätt att köpa biljetter med nätbankskoder. Om du har OP-Visa Platinum och du har betalat resan med kortets credit-funktion, kan du avbeställa resan oberoende av orsak, t.ex. på grund av arbetsförhinder. Om du betalar resan med kreditkort får du pengarna tillbaka ifall resan annulleras på grund av ekonomiska problem hos flygbolaget eller resebyrån.

Boka också hotell eller annan inkvartering på resmålet. Det går ofta bra att boka hotell redan då du skaffar biljetterna. Om du inte vill boka inkvarteringen redan i det här skedet, kom emellertid ihåg att preliminärt ta reda på eventuell alternativ inkvartering som kan bokas med kort varsel eller först på resmålet. På det här sättet undviker du eventuella tråkiga vändningar i anslutning till inkvarteringen under din resa.

3. Pohjola Reseförsäkring i bakfickan

I bästa fall löper resan helt enligt planerna och utan allvarliga problem, men det finns alltid risk för oväntat krångel på en resa. Reseförsäkringen ger skydd i händelse av olycksfall och sjukdomar som bryter ut under resan. Enligt försäkringen ersätts dessutom en avbeställd och avbruten resa, försening i samband med resa samt kostnader för väntan i samband med resa.

Du kan försäkra både dig själv och ditt resgods och sammanställa en reseförsäkring utifrån dina egna behov. Om du vill kan du också ladda ner applikationen OP-mobilen i din smarttelefon eller pekplatta. I OP-mobilen finns instruktioner för eventuella skadesituationer. I OP-mobilen har du också behändigt med dig reseförsäkringskortet på dina resor.

4. Kom ihåg pass, visum och andra resedokument

Kontrollera passets giltighetstid. I vissa länder ska passet vara i kraft ännu minst sex månader efter resan.  Om du ansöker om nytt pass, går det bra att göra det via polisens webbtjänst.

Ta också reda på om du behöver visum eller andra resedokument. För resor till vissa länder krävs alltid visum, och om målet för din resa är Förenta staterna ska du skaffa ett separat avgiftsbelagt ESTA-inresetillstånd före resan. Kontrollera redan i god tid före resan, att du har skaffat alla resedokument som behövs på resmålet. Utrikesministeriet publicerar resemeddelanden för olika länder och i dem kan du kontrollera eventuella passbegränsningar och rekommendationer för olika resmål.

5. Att ta med på resan: kort eller kontanter?

Den som planerar en resa ska också fundera på hur mycket pengar som behövs, och då ställs man ofta inför frågan: kort eller kontanter?  Även om det är möjligt att växla valuta inför en resa, klarar man sig utmärkt bra med betalkort i många länder. Du behöver således inte nödvändigtvis växla pengar på förhand, utan du kan sköta dina ärenden direkt med ditt internationella betalkort, eller vid behov kan du ta ut valuta med ditt kort först på ort och ställe. När du betalar dina inköp med kort, är valutakursen också bättre jämfört med kontantvaluta.

Det lönar sig emellertid inte att s.a.s. satsa allt på ett enda kort. Om ditt primära betalkort skadas eller försvinner, är det bra att ha med ett reservkort på resan. Med ett reservkort säkerställer du att resan får en trevlig fortsättning, även om du inte har tillgång till ditt primära betalkort.

Ta hand om koden till ditt kreditkort och överlåt inte kortet i främmande händer. Spärra kortet, om du upptäckt att det missbrukats, om det försvunnit eller blivit stulet. Ansvaret för eventuellt missbruk övergår då omedelbart till banken.  Bär inte heller kontanter eller kreditkort med dig så att det syns.

6. Ladda ner OP-mobilen och aktivera Siirto-betalningar

Det är bra för resenären att hålla sig uppdaterad om bl.a. saldot på kontot, kontotransaktioner, kreditbeloppet på kreditkortet och naturligtvis också de bästa förmånerna. Med OP-mobilen har du med dig nätbanken och dina försäkringsuppgifter överallt i världen, och via applikationen kan du sköta dina dagliga bankärenden, granska dina försäkringsuppgifter och överföra pengar mellan dina konton, utan nyckeltalslista. Med OP-mobilen får du smidigt tillgång till tjänsterna i nätbanken antingen med din smarttelefon eller din pekplatta – oberoende av tid och rum.

Med Siirto överför du enkelt och tryggt pengar med enbart telefonnummer. Betala din andel av resebiljetter eller hotellkostnader när du reser med någon eller dela en restaurangnota enkelt mellan hela sällskapet. Du kan göra Siirto-betalningar till andra som använder OP-mobilen eller Nordeas Siirto-app.

7. Fundera på tidtabeller, sevärdheter och andra evenemang

Det är givetvis inte meningen att tidtabellen för din semesterresa ska vara planerad minut för minut. Trots det är det bra att ha en preliminär tidtabell och plan med på semestern, i synnerhet om du har för avsikt att bekanta dig med populära sevärdheter på resmålet. Fundera således en stund på sevärdheterna på resmålet och på trevliga evenemang och planera din tidtabell så att du hinner med allt.

8. Packa resväskorna i tid och med omsorg

En kryssning på en eller två dagar kan lyckas med enbart en ryggsäck/handväska, om ens det, men för en strandsemester på flera veckor lönar det sig att packa en större resväska. Syftet med din resa, resmålet och resans längd bestämmer i hög grad hur mycket och på vilket sätt det lönar sig för dig att packa inför resan. Det är givetvis bra att packa med sig kläder enligt väderlek och förhållanden, men kom också ihåg småsaker som lätt glöms bort, såsom läkemedel som du eventuellt behöver eller en reseadapter som passar elsystemen i andra länder.

Det är också bra att packa resväskan så att du på hemresan har plats för sådant som du eventuellt köpt under resan. Om du reser med flyg, kom ihåg att också beakta de begränsningar som flygbolaget uppställer för resväskans maximivikt. Kom också ihåg att när du flyger har du inte tillgång till dina saker i lastrummet, och därför är det bra att för långa flygresor packa ner till exempel varma och bekväma sockor i handbagaget.

9. Anteckna de viktigaste numren

Före resan är det bra att ännu göra upp en lista över de viktigaste telefonnumren i mobiltelefonen men också att skriva ut dem och ta med dem på papper. Utöver telefonnummer till anhöriga, medpassagerare och bl.a. hotellet är de viktigaste numren:

Pohjola Försäkrings skadejour vid resor 24 h: +358 10 253 0011
Spärra kort genom att ringa OP Spärrtjänsten på numret +358 100 0555 och nättjänstkoder genom att ringa spärrtjänsten på numret +358 100 0555

När du ringer ovanstående nummer får du betjäning dygnet runt, alla veckodagar. Anteckna även telefonnumret till den lokala ambassaden.

10. Njut av resan!

Du har nu bokat flyg, läst om kommande sevärdheter och packat resväskorna omsorgsfullt. Den sista punkten på komihåglistan är förstås den allra viktigaste! Oberoende av om syftet med din resa är arbete eller nöje, kom ihåg att alltid njuta av resan. Att resa vidgar verkligen vyerna, för på en resa har du möjlighet att bekanta dig med främmande kulturer och seder.

Trevlig och trygg resa!