Förmånstagare för fondförsäkring

Med en fondförsäkring kan du spara inför framtiden. När du tecknar en fondförsäkring väljer du förmånstagare för både försäkringens förfallodag och för eventuellt dödsfall. Du kan kostnadsfritt ändra förmånstagarförordnandet i våra digitala tjänster. Du kan också ta ut besparingar helt eller delvis innan spartiden har löpt ut.

Förmånstagare för fondförsäkringen när spartiden löper ut

När fondförsäkringens spartid löper ut betalas sparbeloppet, dvs. försäkringsersättningen ut till den förmånstagare som du har valt. Förmånstagaren för fondförsäkringen kan vara en fysisk person eller till exempel en förening. Det vanligaste är att du själv som försäkringstagare är förmånstagaren vid fondförsäkringens förfallodag. Om du ändå önskar att dina tillgångar i fondförsäkringen ska överföras till en närstående under din livstid kan du välja till exempel dina barn, anhöriga, make eller maka till förmånstagare.

Förmånstagare för sparlivförsäkring vid dödsfall – sparlivförsäkring vid arvskifte

Om du skulle avlida under avtalstiden, betalas försäkringsbesparingen vid dödsfall ut till förmånstagaren som du har valt. Förmånstagaren för sparlivförsäkringen vid dödsfall kan vara en person, ett dödsbo eller en förening som är viktig för dig och som får en dödsfallsersättning som motsvarar försäkringssparbeloppet om du skulle avlida.

Med en sparlivförsäkring kan du planera ditt arv och till exempel förbereda för framtida arvsskatter. Om du har en sparlivförsäkring, ingår inte de tillgångar som sparats i försäkringen i arvskiftet. Sparlivförsäkringsersättningen hör inte till dödsboets tillgångar såvida inte förmånstagaren är dödsboet. Försäkringsersättningen betalas ofta ut till förmånstagarna redan innan arvskiftet.

Förmånstagare vid dödsfall kan vara samma förmånstagare som för spartidens förfallodag samt dessutom anhöriga och dödsboet. Naturligtvis kan försäkringstagaren inte välja sig själv som förmånstagare vid dödsfall.

Förmånstagarförordnanden i sparlivförsäkringen

  • Försäkringstagare: Besparingarna som finns i försäkringen betalas till försäkringstagaren då försäkringen förfaller. Kan endast väljas som förmånstagare för spartidens förfallodag. Besparingarna betalas ut till försäkringstagaren även när besparingar tas ut från fondförsäkringen.
  • Barn: Sparbeloppet fördelas jämnt mellan försäkringstagarens barn. Med barn avses både biologiska och officiellt adopterade barn. Om ett barn har avlidit träder barnets arvtagare i dess ställe. Om du vill att ditt fosterbarn ska vara förmånstagare, måste personen läggas till som en namngiven förmånstagare.
  • Barnbarn: Med barnbarn avses både biologiska och officiellt adopterade barns barn. När du väljer barnbarnen som förmånstagare, fördelas sparbeloppet bland barnbarnen. Arvingarna till ett barnbarn som avlidit har inte substitutionsrätt, utan medlen fördelas mellan de övriga barnbarnen.
  • Anhöriga: Maken eller makan får hälften av försäkringsersättningen och barnen hälften. Om det inte finns en make eller maka, får barnen hela försäkringsersättningen och tvärtom. Om det inte finns en make/maka eller barn, betalas försäkringsersättningen till arvingarna i enlighet med ärvdabalken. Kan endast väljas som förmånstagare vid ett dödsfall.
  • Make/maka: Sparbeloppet betalas ut till den person som försäkringstagaren är gift med vid spartidens slut eller var gift med eller i ett registrerat partnerskap med vid sitt frånfälle. Om du vill att din sambo ska vara förmånstagare, måste personen läggas till som en namngiven förmånstagare.
  • Make eller maka och barn: Hälften av sparbeloppet betalas ut till försäkringstagarens make eller maka eller registrerad partner och hälften fördelas jämnt mellan försäkringstagarens barn. Om ett barn har avlidit träder barnets avkomlingar i dess ställe. Om du vill att din sambo ska vara förmånstagare, måste personen läggas till som en namngiven förmånstagare.
  • Namngiven/namngivna förmånstagare: Du kan lägga till en person, personer, en förening eller stiftelse som förmånstagare. Sparbeloppet betalas ut till vald förmånstagare. Om det finns flera namngivna förmånstagare, fördelas sparbeloppet jämnt mellan förmånstagarna, om inte annat har fastställts separat.
  • Dödsbo: När dödsboet har valts som förmånstagare, betalas dödsfallsersättningen ut till den försäkrades dödsbo. En dödsfallsersättning som betalas till dödsboet ingår i dödsboets tillgångar och den skiftas som en del av den avlidnas arv antingen till arvingar eller till testamentstagare i enlighet med ärvdabalken.

Ändring av förmånstagare för fondförsäkringen

Livssituationen kan förändras, och det kan uppstå ett behov av att ändra valet av förmånstagare för fondförsäkringen. Du kan ändra förmånstagare genom en skriftlig anmälan. Det är kostnadsfritt att ändra förmånstagare i våra digitala tjänster.

Det är viktigt att regelbundet granska valet av förmånstagare och kontrollera att förmånstagaruppgifterna är uppdaterade. Det kan uppstå ett behov av att ändra förmånstagare till exempel om du gifter eller skiljer dig eller om det föds ett barn i familjen.

Du kan ändra förmånstagare:

  • på op.fi: Logga in – Sparande och placering – Försäkringssparande – Avtalets skydd och förmånstagare – Dödsfallsersättning eller besparingsbelopp – Övriga förmånstagare – Fortsätt – Bekräfta med nyckeltalslista eller mobilnyckel – Bekräfta
  • i OP-mobilen: Logga in – Placering – Försäkringssparande – Avtalets skydd och förmånstagare – Dödsfallsersättning eller besparingsbelopp – Övriga förmånstagare – Fortsätt – Bekräfta med nyckeltalslista eller mobilnyckel – Bekräfta

Hur påverkar valet av förmånstagare beskattningen av ersättningsbeloppet?

Förmånstagarförordnandet påverkar beskattningen av ersättningsbeloppet från fondförsäkringen.

Om du väljer dig själv som förmånstagare är kapitalet skattefritt, men avkastningen beskattas som kapitalinkomst. Om förmånstagaren är en nära anhörig enlig inkomstskattelagen när avtalet löper ut på den avtalade förfallodagen, beskattas kapitalet som en gåva och avkastningen som kapitalinkomst. För övriga är ersättningen i sin helhet en skattepliktig kapitalinkomst. Dödsfallsersättningen är arvsskattepliktig för nära anhöriga och skattepliktig kapitalinkomst för övriga. Om försäkringsersättningen betalas ut via dödsboet betalar mottagaren arvsskatt.

Vad är skillnaden mellan förmånstagare för en livförsäkring och en sparlivförsäkring?

Ersättningsbeloppet från sparlivförsäkringen, dvs. fondförsäkringen kan betalas ut till förmånstagaren antingen när avtalet löper ut eller vid dödsfall. I fondförsäkringen väljs förmånstagare för båda fallen. I en livförsäkring får förmånstagaren försäkringsersättningen endast om den försäkrade avlider.

Ifall försäkringstagaren omkommer under avtalstiden betalas dödsfallsersättningen ut till förmånstagarna. Uppgiften om att försäkringstagaren har omkommit kommer automatiskt från befolkningsdatasystemet till försäkringsbolaget och efter det sänder vi anvisningar för att ansöka om dödsfallsersättning till försäkringstagarens dödsbos adress. 

Före ersättningen kan betalas ut ska förmånstagarna styrka sin identitet. Det här lyckas enklast med nätbankskoder i tjänsten op.fi. För det här behövs ifrågavarande försäkrings försäkringsnummer, som uppges i följebrevet vi sänt.

Förmånstagarna ska beroende på situationen lämna följande bilagor:

  • En släktutredning av den försäkrade, när de anhöriga eller barnen är förmånstagare.
  • En släktutredning av den försäkrade och den försäkrades barn, när barnbarnen är förmånstagare..
  • Eventuellt testamente, meddelanden om delfående och godkännande av testamente samt bouppteckningsinstrument, med en bifogad släktutredning, ifall dödsboet är förmånstagare.
  • Ett ämbetsbevis som intygar släktskapet, om förmånstagaren är en nära anhörig.
  • Handels-, förenings- eller stiftelseregisterutdrag eller motsvarande, ifall förmånstagaren är en förening eller ett samfund.

Bilagorna kan enklast lämnas som nätmeddelande via tjänsten op.fi. Välj Försäkringsmeddelande och som ämne Försäkringssparande, liv- och pensionsförsäkringar.

Bilagorna kan även postas till den i följebrevet nämnda postadressen eller lämnas in vid närmaste andelsbank. 

Den beräknade behandlingstiden är 2–4 veckor.

Fondförsäkringen är ett försäkringsavtal, för vilket du får välja placeringsobjekt ur vårt breda urval.
OP Fondförsäkring

Försäkringen beviljas av OP-Livförsäkrings Ab, och andelsbankerna fungerar som ombud för bolaget.

Uppgifterna om beskattning baserar sig på den gällande skattelagstiftningen 1.1.2023. Beskattningen av försäkringarna kan ändras och följer den skattelagstiftning som gäller vid respektive tidpunkt.