Nainen ostamassa juustoja ulkomailla

Inköp och valuta utomlands – behändigt med kort

Planerar du en utlandsresa? Visste du att kort är ett enklare och tryggare alternativ än kontanter då du betalar inköp utomlands?

Du behöver inte växla valuta på förhand, utan du kan vid behov ta ut pengar förmånligare i automater i mållandet.

Ta betalkort med dig då du reser utomlands

Det är tryggast att betala inköpen utomlands med OP:s betalkort i stället för med kontanter. På resan lönar det sig att ta med minst två betalkort. Ett som du bär med dig och ett annat som du förvarar t.ex. i hotellets säkerhetsfack. Med två betalkort klarar du dig i situationer där det ena betalkortet skadas eller försvinner.

Förvara alltid dina betalkort omsorgsfullt. Om ditt kort försvinner ska du omedelbart anmäla det till spärrtjänsten för kort. På så vis försäkrar du dig om en bekymmersfri semester, eftersom ansvaret för eventuellt missbruk genast efter anmälan övergår till banken. Spara numret till OP Spärrtjänsten i din telefon i formatet +358 100 0555, så kan du spärra kortet från utlandet dygnet runt.

Betala med kort förmånligt

Då du betalar dina inköp med kort också utomlands får du förmånligare växelkurser än om du växlar kontantvaluta. Om du vill reservera kontanter redan före du reser lönar det sig att bara ta med en liten reskassa i kontant valuta. I tjänsten op.fi kan du beställa de vanligaste valutorna till den avhämtningsplats du valt. Vid behov kan du ta ut kontanter i en automat eller på ett valutaväxlingsställe i mållandet.

 

CHF Schweiziska franc
CZK Tjeckisk krona
DKK Dansk krona
GBP Brittiskt pund
HRK Kroatisk kuna
HUF Ungersk forint
JPY Japansk yen
NOK Norsk krona
PLN Polsk zloty
RUB Rysk rubel
SEK Svensk krona
THB Thailändsk baht
USD US-dollar

Om du beställer valuta på posten måste du reservera minst fyra bankdagar mellan beställnings- och avhämtningsdagen. Beställ alltså i tid. 

Valutorna levereras till närmaste postkontor på basis av den adress som har angetts i beställningen. Då försändelsen kan avhämtas, skickar posten dig en elektronisk ankomstavi till det telefonnummer du angett. Du måste avhämta försändelsen personligen.

Du kan beställa valuta direkt till Helsingfors-Vanda flygplats på ett par dagar. Det måste vara minst en bankdag mellan beställnings- och avhämtningsdagen. Se till att det finns täckning på ditt konto i god tid före avhämtningsdagen. 

Du kan hämta din beställda resevaluta från Airpros serviceställe. Servicestället är öppet dygnet runt varje dag i veckan. Servicestället ligger i Terminal 2, dit du kommer via ankomsthall 2A. Servicevåningen ligger före säkerhetskontrollen. Reservera tillräckligt med tid för att hämta valutorna.

Observera att alla valutor inte kan växlas, och för vissa valutor finns det begränsningar för utförsel och införsel mellan länder.

Begränsningarna i införseln och utförseln gäller personer som inte är fast bosatta i landet i fråga och som reser till landet från Finland. Inom EU får kontant valuta fritt tas in och föras ut. En person som reser till eller från EU-området ska anmäla till tullen om hon eller han har med sig kontant valuta till ett värde av minst 10 000 euro.

Det lönar sig att använda din resevaluta i destinationslandet eller att spara den till nästa resa. Valutatjänsterna varierar mellan bankerna och vissa kontor köper inte alls valuta. OP Gruppen växlar inte utländska mynt.