Nainen kirjoittaa muistikirjaan.

Välj det för dig lämpligaste sättet att betala räkningar

Titta alternativa sätt att betala räkningar – e-faktura är det enklaste. Du kan godkänna betalningar automatiskt.

Det lönar sig att beställa e-fakturor

Du kan betala räkningar på många olika sätt. Allra enklast är det i allmänhet att beställa räkningarna som e-fakturor; då får du uppgifterna om betalningen direkt till tjänsten op.fi. Du behöver inte skriva in konto- och referensnummer, det räcker att du godkänner betalningarna. Du kan fram till förfallodagen göra ändringar i förfallodagen, betalningskontot och beloppet. Du kan dessutom lita på att uppgifterna på räkningen stämmer. Om du vill kan du också godkänna betalningar automatiskt, och då behöver du inte sköta om själva betalningen av räkningen.

I OP-mobilen kan du betala var och när som helst

Om du använder smarttelefon eller pekplatta kan du ladda ner applikationen OP-mobilen. I OP-mobilen kan du betala genom att visa streckkoden på räkningen åt kameran i din mobilapparat. Du får sedan en färdigt ifylld faktura, det enda du behöver göra är att kontrollera och godkänna den. OP-mobilen är OP:s mobilapplikation som du kan ladda ner i din apparats appbutik. Det går bra att använda OP-mobilen vid sidan om tjänsten op.fi.

Vid direktbetalning betalar du dina räkningar automatiskt på förfallodagen

Om du inte har möjlighet att använda nätbanken är direktbetalning det enklaste och säkraste sättet att betala räkningar. Faktureraren skickar till dig per post ett meddelande på papper om att räkningen debiteras ditt konto på förfallodagen. Du kan kontrollera om din fakturerare använder direktbetalning, till exempel på fakturerarens webbplats. Om faktureraren erbjuder e-fakturor, är det i regel möjligt att också använda direktbetalning. Du kan ingå ett avtal om direktbetalning på bankens kontor eller via OP:s kundtjänst. En direktbetalningsfullmakt gäller från följande faktura.

Betalkuvert är också ett alternativ

Om direktbetalning inte är ett alternativ och du inte har nätbankskoder, kan du använda betalkuvert för att betala räkningar. Betalkuvert och gireringsblanketter får du på ditt kontor. Du kan hämta dem åt dig själv eller för någon annans ärenden, förutsatt att hen har ett konto i andelsbanken, eller så kan du beställa dem genom att ringa OP:s kundtjänst. Det finns anvisningar om hur betalkuvertet används på kuvertet. Idén är att du kan lämna in din räkning i ett betalkuvert i en brevlåda, och OP sköter räkningen för dig. För tjänsten tar banken ut en serviceavgift enligt tariffen.

Sköter du faktureringsärenden för en anhörig?

Du kan betala fakturor för en anhörig på samma sätt som dina egna. Du kan till exempel beställa en anhörigs fakturor som e-fakturor till din nätbank, om du har dispositionsrätt till din anhörigas konto. Kontohavaren kan ge en anhörig dispositionsrätt genom att logga in i tjänsten op.fi eller genom att besöka kontoret.

Kunde OP Kontomeddelande passa en närstående till dig? Tjänsten sänder ett textmeddelande alltid då pengar kommer in på eller tas ut från kontot. Kontomeddelandetjänsten ger sinnesfrid och en känsla av kontroll i uppföljningen av det egna kontot och ekonomin.

Sköter du faktureringsärenden för ett dödsbo?

Var kan jag betala en räkning i op.fi?

Du kan betala i op.fi när du har loggat in i tjänsten. När du har loggat in ser du Ny betalning i menyn under Pengar.