Koira katsoo ikkunasta ulos

Komihåglista när du skaffar sällskapsdjur

Ett sällskapsdjur är en viktig familjemedlem, som man ska ta väl hand om. Vi sammanställde en artikel som det lönar sig att gå igenom när man planerar att skaffa sällskapsdjur.

Fundera varför du vill skaffa ett sällskapsdjur

Har du de rätta motiveringarna till ditt val? Passar ett sällskapsdjur in i din livssituation? Är någon i din familjen allergisk mot djuret i fråga? När man planerar att skaffa ett sällskapsdjur ska man fråga sig om man kan erbjuda det ett gott liv, anpassat efter djurets behov, upp till 15–20 år framåt.

Var kan jag skaffa den nya familjemedlemmen?

När du skaffar hund är en pålitlig uppfödare eller djurskyddsförening ofta ett gott alternativ. När du letar efter katt lönar det sig att titta i tidningar och på internet eller fråga av vänner, uppfödare eller djurskyddsföreningar om katter som eventuellt är till salu eller behöver ett hem. Också varje kommun är skyldig att ta hand om hittedjur på sitt område, ta reda på vilken instans som ansvarar för skötseln av hittedjur i din kommun och fråga efter ett lämpligt sällskapsdjur där.

Säg NEJ till valpfabriker!

När du skaffar ett sällskapsdjur ska du försäkra dig om att du inte stöder sådan uppfödning av sällskapsdjur som sker på bekostnad av djurens välmående, dvs. valpfabriker.

Priset på ett sällskapsdjur är bara en bråkdel av kostnaderna

Ett sällskapsdjur orsakar många slags kostnader för ägaren under sitt liv. Utöver kostnaderna för anskaffning går det pengar till bl.a. mat, veterinärkostnader, mediciner och tillbehör, såsom leksaker, halsband och koppel.

Med hjälp av en konsumentkredit säkerställer du att du har finansieringen i skick om ditt sällskapsdjur till exempel plötsligt skulle insjukna. När det redan finns en färdig låneoffert, kan du behändigt överföra pengarna till kontot före veterinärbesöket.

Försäkra ditt sällskapsdjur till dess värde

Om ditt sällskapsdjur insjuknar eller skadar sig, vill du säker ge det bästa möjliga vård. Det är därför viktigt att försäkra sällskapsdjuret redan från valpålder. Försäkringen ersätter bl.a. veterinärarvoden, kostnader för undersökning och receptbelagda mediciner samt ersättning om ditt sällskapsdjur blir stulet, försvinner eller dör till följd av sjukdom eller olycksfall.

Kom också ihåg de här!

  • Se till att ditt sällskapsdjur regelbundet får mat av god kvalitet, men akta så att du inte ger det för mycket mat. Fetma, liksom också undervikt, är en börda för såväl sällskapsdjur som människor.
  • Tillbringa tid med ditt sällskapsdjur och gå regelbundet ut med det.
  • Kom ihåg vaccinationer och avmaskning.
  • Förse ditt sällskapsdjur med identifieringsmärkning i form av chips, som är till nytta i bl.a. en situation då ditt sällskapsdjur tas till vara på grund av att det har rymt.
  • Skaffa pass åt ditt sällskapsdjur om du har för avsikt att resa med det utanför Finlands gränser.
  • Skola din hund så att den blir samhällsduglig – det är din skyldighet.

Att äga ett djur innebär ett stort ansvar

Att äga ett sällskapsdjur innebär ett stort ansvar och många skyldigheter. Kom ihåg att du är alltid ansvarig för ditt sällskapsdjurs välmående, men också för hur det beter sig. Olika djur och raser har olika behov och det är din uppgift att se till att djurets behov blir uppfyllda. I gengäld sprider ditt sällskapsdjur ljus och glädje i ditt liv varje dag.

Koiravakuutus on kunnossa ja lemmikkisi voi nukkua leppoisasti
GRATISFÖRMÅN
Försäkring för hund
GRATISFÖRMÅN
Försäkring för katt