Säästöt ja sijoitukset

Usein kysytyt kysymykset

Miten voin nostaa säästöjä Säästö- tai sijoitusvakuutuksesta?

Takaisinosto OP-Sijoitusvakuutuksesta onnistuu verkkoviestillä. Valitse viestin aiheeksi Säästö-, henki- ja eläkevakuutukset. Viestiä lähettäessäsi saat tarkemmat ohjeet siitä, mitä viestissä tulee mainita.

Mikäli haluat jättää vakuutuksen voimaan, vakuutukseen tulee jäädä varoja takaisinoston jälkeen. Vakuutukseen jätettävän summan voit tarkistaa soittamalla OP-Henkivakuutuksen asiakaspalveluun 010 253 6100 (arkisin klo 8-16). Hakemuksen käsittelyaika on 1-2 viikkoa.

Vaihtoehtoisesti voit varata ajan konttoriin verkkopalvelusta. Ota mukaan kuvallinen voimassaoleva henkilöllisyystodistus, kun asioit konttorilla.

Voinko nostaa eläkevakuutuksen säästöjä ennenaikaisesti?

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen takaisinostoperusteet on säännelty laissa ja eläkevakuutuksen ehdoissa. Säästöt voi nostaa kokonaan tai osittain ennen vakuutuksen erääntymistä ainoastaan, kun erityiset nostoperusteet täyttyvät.

Nostoperusteita ovat:

- vakuutetun avioliitto on päättynyt avioeroon tai puolison kuolemaan,
- vakuutettu on ollut työttömänä vähintään vuoden tai tulee pysyvästi työkyvyttömäksi/ osatyökyvyttömäksi,
- vakuutusyhtiö on muuttanut vakuutuksen laskuperusteita vakuutuksen maksutasoa korottavin vaikutuksin, TAI
- vakuutusyhtiö on muuttanut vakuutusehtojaan rajoittamalla vakuutusetuja.

Takaisinostoa on haettava kirjallisesti vakuutusyhtiöltä vuoden kuluessa tämän takaisinostoperusteen syntymisestä.

Jos jokin edellä mainituista takaisinostoperusteista täyttyy ja haluat sopia OP-eläkevakuutuksen takaisinostosta, soita OP-Henkivakuutuksen asiakaspalveluun 010 253 6100 (arkisin klo 8-16), niin saat tarkemmat ohjeet asian hoitamiseen.

Kun vakuutus irtisanotaan, peritään vero ja takaisinostokulu koko eläkevakuutuksen arvosta. Takaisinostokulu ja veroseuraamus voidaan tarkistaa OP-Henkivakuutuksen asiakaspalvelussa.

Miten muutan vakuutussäästöjeni maksusuunnitelmaa?

Maksusuunnitelman muuttaminen onnistuu verkkopalvelussa vakuutussäästämisen sivuilta, maksusuunnitelma -kohdasta.

On hyvä kuitenkin huomioida, että maksusuunnitelman pienentämisellä tai päättämisellä voi olla vaikutusta vakuutuksesta perittäviin kuluihin. Tarkemmat tiedot vakuutuksesi kuluista saat OP-Henkivakuutuksen asiakaspalvelusta numerosta 010 253 6100 (ark. klo 8-16).

Muutettuasi maksusuunnitelmaa, tarkista erääntymässä olevat e-laskut e-laskuarkistostasi ja poista tarvittaessa vanhan maksusuunnitelman mukainen e-lasku.

Miten aloitan sijoittamisen/säästämisen rahastoon?

Rahastosäästösopimuksen voit tehdä helposti oman verkkopalvelusi Rahastot-osiossa.

Palvelun käyttöönottoa varten tarvitset OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen. Voit tehdä sopimuksen omassa verkkopankissasi joko "Säästöt ja sijoitukset" -osiossa tai voit hyväksyä sopimuksen ostaessasi rahastoa. Palvelu pyytää sinua tekemään sopimuksen, kun klikkaat rahaston Osta-painiketta. 

Tutustu rahastovaihtoehtoihin ja valitse haluamasi rahasto ”Osta”-painikkeella. Jos haluat keskustella eri vaihtoehdoista, voit hyödyntää chat-palveluamme tai soittaa asiakaspalveluumme OP 0100 0500 (ark. 8-16, mpm/pvm). Voit myös varata neuvotteluajan.

Arvo-osuustili lapselle - Haluaisin avata alaikäiselle lapselle arvo-osuustilin, kuinka se tapahtuu?

Arvo-osuustilin avaamista varten alaikäisellä tulee olla käyttötili ja OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus.

Sopimukseen tulee molempien edunvalvojien hyväksyntä. Hyväksyntään tarvitaan joko molempien edunvalvojien allekirjoitukset tai toinen edunvalvoja voi valtuuttaa valtakirjalla toisen edunvalvojan allekirjoittamaan sopimus. Kun valtuutus annetaan verkkovaltakirjalla, molempien edunvalvojien tulee olla OP:n asiakkaita.
Voit tehdä valtakirjan op.fi-verkkopalvelussa

Arvo-osuustilin hoitotiliksi tarvitset käyttötilin, jonka avaaminen onnistuu helpoiten op.fi-verkkopalvelussa.

Käyttötilin avaamiseen lapselle tarvitset:

  • Alaikäisen lapsen henkilötunnuksen ja nimen.
  • Osuuspankin verkkopalvelutunnuksesi.
  • Toisella huoltajalla tulee olla joko OP:n tai minkä tahansa muun suomalaisen pankin verkkopalvelutunnukset. Hänen tulee hyväksyä tilin avaukseen liittyvät sopimukset sähköisessä allekirjoituspalvelussamme.
  • Noin 15 minuuttia aikaa. 

Lue lisää käyttötilistä ja sen avaamisesta

Arvo-osuustilin avaaminen

Jos molemmat huoltajat ovat allekirjoittaneet alaikäisen OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen, toinen huoltajista voi avata alaikäisen arvo-osuustilin ilman toisen huoltajan erillistä suostumusta. Arvo-osuustilin avaaminen onnistuu helpoiten puhelimitse asiakaspalvelussamme OP 0100 0500 (ark. 8-16, mpm/pvm).

Jos alaikäisellä ei ole voimassa OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimusta, arvo-osuustilin avaaminen onnistuu konttorilla paikan päällä. Tapaamisajan varaaminen onnistuu täällä. Jos molemmat huoltajat eivät pääse yhtä aikaa tapaamiseen, toinen huoltaja voi lähettää suostumuksensa verkkovaltakirjalla.

Miten voin lunastaa rahastosäästöjäni?

Rahastolunastus onnistuu helpoiten omassa verkkopalvelussasi.

Valitse ”Omat rahastot” -osiossa myytävä rahasto ja paina ”Myy”-painiketta. Rahastosta lunastetut varat siirtyvät tilillesi noin kolmen pankkipäivän aikana.

Mikäli rahaston lunastus ei onnistu, voit tehdä lunastuksen asiakaspalvelussamme 0100 0500 (ark. 8-16, mpm/pvm).

Osakekaupankäynnin aloittaminen - Miten voin aloittaa osakekaupankäynnin op.fi:ssä?

OP-verkkopalvelussa voit käydä kauppaa kotimaisilla ja ulkomaisilla osakkeilla. Osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitset arvo-osuustilin, OP:n verkkopankkitunnukset, OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen sekä pankkitilin. 

Arvo-osuustilin voi avata helposti verkosti täällä. Arvo-osuustilin avaaminen onnistuu myös konttorilla. Tapaamisajan konttorille voit varata täältä.

Miten teen muutoksia rahastosäästösopimukseeni?

Voit muuttaa säännöllistä rahastosäästösopimustasi helposti verkkopalvelusi Rahastot-osiossa.

Valitse "Säännöllinen säästäminen" -kohdasta kyseinen rahasto ja tee muutokset ”Muokkaa”-painikkeella.

Verkkopalvelussa voit muokata säästösummaa, eräpäivää, veloitustiliä sekä veloituksen toistuvuutta. Voit halutessasi myös tauottaa tai lopettaa säästösopimuksen kokonaan.

Miten siirrän arvo-osuustilin Osuuspankkiin?

Voit siirtää nykyisen arvo-osuustilisi toisesta tilinhoitajayhteisöstä Osuuspankkiin verkkopalvelun siirtohakemuksella.

Arvo-osuustilin siirto kestää noin viisi pankkipäivää, jolloin kaupankäynti arvopapereilla ei ole mahdollista. Huomioi, että arvopapereiden hankintatiedot eivät siirry arvopapereiden mukana automaattisesti. Ota hankintatiedot (hankintahinta ja -aika) nykyiseltä arvo-osuustililtäsi ennen siirtopyynnön lähettämistä. Tiedot voidaan päivittää OP:n arvo-osuustilillesi siirron jälkeen.