Studentliv

Välkommen till OPs sida för studerande! På sidan Studentliv får du svar på frågor som gäller dina dagliga penningaffärer och finansieringen av dina studier. När utkomsten och försäkringarna är i sin ordning, kan du koncentrera dig på ditt liv som studerande.

Finansiering av studier

För en studerande utgörs utkomsten vanligen av studiestöd och bostadstillägg, statsborgen för studielån, extraarbete eller en kombination av de här. Syftet med studiestödet är att trygga din utkomst under studietiden. Om studiestödet och bostadstillägget inte räcker till, kan du ta hjälp av ett studielån.

Som studerande kan du få studiestöd då villkoren för beviljande uppfylls. Läs mer

Som studerande kan du få bostadsbidrag för studiemånaderna om du bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad. Läs mer

Studielån är ett lån med statsborgen. Studerande kan ansöka om studielån direkt från banken. Läs mer

I OP-mobilen kan du behändigt sköta alla dagliga bankärenden med din smarttelefon. Betala räkningar och kontrollera kontosaldot när du vill. Läs mer

Appen Pivo är en smartplånbok i din smarttelefon. Den berättar för dig när ditt kort debiteras, håller dig underrättad om dina kontotransaktioner och förutser kommande transaktioner. Läs mer

Genom dina livsval kan du avsevärt påverka till exempel el- och telefonräkningen samt matkostnaderna. Till exempel Konsumentförbundet har sammanställt tips som hjälper dig spara reda pengar. Läs tipsen (på finska)

Om du vill spara och letar efter ett ställe för dina besparingar, kan du öppna en avgiftsfri Sparbössa i OP-nättjänsten eller OP-mobilen. Sparbössan är ett enkelt och roligt sätt att spara. Läs mer

Till ett brukskonto kan du ansluta ett betalkort och från det kan du lätt betala räkningar, inköp och lån. Läs mer >

OP Classic är ett internationellt bankkort samt betaltids- och kreditkort. Som högskola studerande kan du få kortet med en kreditgräns på 2 000 euro. Läs mer >

OP Debit är ett bankkort som du kan betala med också utomlands och på nätet. Läs mer >

Pengar är inte ett hinder för att sköta penningaffärerna! Om du är under 26 år gammal får du hos oss avgiftsfritt alla banktjänster som du behöver:
 
 • Brukskonto och nätkontoutdrag
 • OP Basic och OP Debit. Dessutom, om du är en högskolestuderande vid en inhemsk högskola, kan du ansöka om ett OP Classic-kort med en kreditgräns på 2 000 euro.
 • OP-nättjänsterna
 • Hem- och reseförsäkring -21 %

Läs mer om förmånerna

Vill du ha mer förmåner? Om du är ägarkund i andelsbanken samlas det OP-bonus t.ex. för dina besparingar, lån och försäkringsärenden. Med OP-bonus betalas försäkringspremier eller avgifter för banktjänster. Som ägarkund får du också rabatter och förmåner för banktjänster och försäkringar.

Läs mer om ägarkundskapet 

Studielån

När studiestödet och bostadstillägget inte räcker till och du vill koncentrera dig på studierna, har du hjälp av ett studielån. Hos oss är det enkelt att ansöka om och ta ut studielån via nätet. För lånet behövs borgen, och den beviljas av staten åt alla studerande – andra säkerheter behövs inte.

Planera ditt studielån med hjälp av studielåneräknaren.
I allmänhet börjar amorteringen av studielånet två år efter det att studiestödet har upphört. Det lönar sig inte att amortera studielånet det år du blir färdig eller före det, utan räntebetalningen och låneamorteringen börjar efter det du blivit färdig. Vi kan ändå komma överens om återbetalningen enligt din livssituation och dina framtidsplaner.

Du kan få studielånskompensation från FPA, om du

 • har påbörjat dina första högskolestudier 1.8.2014 eller senare
 • avlägger examen inom tidsfristen
 • har mer än 2 500 euro i studielån. På den del av lånet som överskrider det här kan du få kompensation enligt 40 %.

Läs mer om studielånskompensationen

Du kan få studielånsavdrag om du

 • har påbörjat dina första högskolestudier före 1.8.2014 men efter 1.8.2005
 • avlägger examen inom tidsfristen
 • har mer än 2 500 euro i studielån.

Läs mer om studielånsavdraget

Med räknaren kan du se om du får studielånskompensation eller studielånsavdrag, inom vilken tid du måste avlägga din examen och hur mycket kompensation eller avdrag du kan få.

Beräkna studielånskompensationen eller studielånsavdraget

Studielånet är främst avsett som stöd för de dagliga utgifterna, men du kan använda det hur du vill: för att betala hyran, studiematerial, kläder eller t.ex. resor.

Vid behov är studielånet också ett behändigt sätt att finansiera nödvändiga anskaffningar för studerande, t.ex. ett datorköp.

Boende under studietiden

Många hyresbolag kräver att hyresgästerna tecknar en hemförsäkring. En hemförsäkring är nödvändig, oavsett om du bor på hyra eller i en ägarbostad, eftersom den tryggar din bostad och ditt lösöre exempelvis i händelse av inbrott eller skada.

Om du är 18–27 år gammal får du hemförsäkringen förmånligare, eftersom du hos oss får 21 % rabatt på nästan alla försäkringar för hemmet och familjen.

Vi hjälper dig att hitta en lämplig hyresbostad och står till tjänst i alla frågor som gäller bostadsköp och hyresboende. Läs mer

Det är bekymmersfritt att bo på hyra, men den månatliga hyran räcker till för att amortera ett ganska stort bolån. En egen bostad ökar också din förmögenhet. Läs mer

Om du drömmer om en första egen bostad, rekommenderar vi BSP-sparande för dig. BSP-sparande uppmuntrar och underlättar köpet av den första egna bostaden.

Varför lämpar sig BSP-sparande för studerande?

 • Du kan börja BSP-spara redan som 15-åring.
 • Du behöver inte ha regelbundna inkomster för att öppna ett BSP-konto.
 • Sparplanen kan anpassas till din livssituation.


När du har sparat 10 % av köpesumman för din kommande bostad, kan vi bevilja dig resten av köpesumman som BSP-lån.

Ett hyresgarantikonto är ett tryggt sätt att sätta in hyresgarantin. Hyresgästen sätter på ett brukskonto in ett belopp som avtalats med hyresvärden och som motsvarar högst tre månaders hyra samt pantsätter kontot.

Arbete som studerande

Dina inkomster inverkar på hur många månader du kan ta ut studiestöd. Också avkastning från egendom, t.ex. utdelning, hyresinkomster och överlåtelsevinster beaktas som inkomst. Med hjälp av FPA:s räknare kan du se till att din årsinkomst inte överstiger gränsen för årsinkomsten.

För många studerande är det aktuellt att grunda ett företag och bli företagare. Vi har mångsidiga tjänster för företagare.

 • Att grunda ett nytt företag är förknippat med många nya val och alternativ. Ta till dig tipsen, så kommer du enkelt och behändigt igång med affärsverksamheten. Läs mer
 • Med OP-företagsmobilen kan du när som helst behändigt sköta bankärendena med din smarttelefon. Läs mer
 • Hos oss får du också mångsidigt andra tjänster och verktyg för skötseln av ditt företags betalningsrörelse. Läs mer

Vi stöder företagaren i vardagen, vare sig det gäller att ta fram en företagsidé, skapa tillväxt eller skaffa lokaler. Läs mer

Man kan spara också med små inkomster, bara man gör det systematiskt. Fonderna för sparare är ett lätt sätt att börja placera. De är lämpliga sparobjekt för studerande, eftersom man inte behöver stora summor för att komma igång.

 • OP-Försiktig lämpar sig för dig som är eftertänksam som sparare och vill ha en skälig avkastning men inte själv vill bekymra dig över fluktuationerna på marknaden. Läs mer
 • OP-Moderat är ett bra alternativ för dig som strävar efter avkastning men inte hela tiden vill följa upp aktiemarknaden. Läs mer
 • OP-Modig lämpar sig för långfristigt sparande för dig som strävar efter hög avkastning och inte är rädd för tillfälliga värdefluktuationer. Läs mer

De pengar som du sparat regelbundet blir med tiden en rejäl pott.

Vi samarbetar gärna med studerande och erbjuder varje år tiotals platser för lärdomsprov och arbetspraktik till studerande vid yrkeshögskolor och universitet på olika håll i Finland. Läs mer

För många studerande är sommaren en tid för sommararbete. Varje år erbjuder vi hundratals blivande virtuoser inom finansbranschen möjlighet att ta de första stegen mot finansbranschens topp. Läs mer (på finska)

Vi erbjuder intressanta och krävande arbetsuppgifter och karriärvägar också för nyutexaminerade – hos oss har du möjlighet att testa det du lärt dig i praktiken. Vill också du vara en del av Finlands ledande finansgrupp?

 

De här rekommenderar vi för studerande