Nuori mies ja nainen kantavat muuttolaatikoita tyhjään asuntoon.

Oma koti ‒ mutta miten?

Oletko aloittamassa opiskeluita ja suunnittelet samalla muuttamista omillesi? Mietitkö, mikä asumismuoto olisi sinulle toimivin vaihtoehto: opiskelija-asunnossa asuminen, vuokralla asuminen vai kenties oman asunnon ostaminen? Tästä artikkelista löydät tietoa kustakin asumismuodosta sekä muistilistan niistä asioista, joita muuttamisessa on otettava huomioon.

Haluan muuttaa opiskelija-asuntoon

Kun haluat asua hyvässä porukassa lähellä opiskelupaikkaasi tai hyvien kulkuyhteyksien varrella, on opiskelija-asunto oikea valinta. Asuntoja on joka elämäntilanteeseen: soluasunnoista isoihin perheasuntoihin. Opiskelijan ensimmäinen koti löytyy yleensä muutaman huoneen solusta, jossa keittiö ja kylpyhuone jaetaan kämppisten kanssa. Yksiöt ovat halutuimpia opiskelija-asuntoja.

Useimmiten vuokra sisältää myös nettiyhteyden, sähkön ja vesimaksun. Opiskelijan tulee kuitenkin ottaa kotivakuutus omaan opiskelija-asuntoonsa. Asunnon saannin edellytyksenä on opiskeluoikeus jossakin peruskoulun jälkeisessä oppilaitoksessa.

Haluan muuttaa vuokralle

Vuokralla asumiseen liittyviä olennaisia asioita ovat vuokravakuus ja kotivakuutus. Vuokranantaja haluaa yleensä 1‒3 kuukauden vuokraa vastaavan summan vuokratakuuna.

Kannattaa avata vuokravakuustili, jolle tuo summa talletetaan. Vuokravakuustili on Osuuspankissa maksuton alle 26-vuotiaille asiakkaille. Jos tarvitset lainaa vuokravakuuden maksamiseen, ota meihin yhteyttä.

Lisäksi sinun tulee ottaa vuokra-asuntoon kotivakuutus.

Haluan oman asunnon

Oman asunnon ostamista kannattaa vakavasti harkita. Jonakin päivänä laina on maksettu, jolloin asumiskulut pienenevät ja asunto on kokonaan oma. Ja mikä parasta, asunnon arvo on todennäköisesti noussut.

Op.fi:n lainalaskurilla voit laskea, minkä kokoisen lainan voisit ottaa ja millaisella kuukausimaksulla lainan saisit. Verkossa voit myös täyttää lainahakemuksen. Sen lähettäminen ei sido sinua mihinkään - asuntopalveluneuvojamme ottaa sinuun yhteyttä. Saat asiantuntevan keskustelukumppanin.

ASP ‒ säästä pari vuotta

Suomen valtio tukee ensimmäistä omistusasuntoaan hankkivia 15‒44-vuotiaita ensiasunnon ostajia. Tämän järjestelmän nimi on asuntosäästöpalkkio eli ASP. Pääset hyötymään ASP:sta, kun

  • säästät neljännesvuosittain minimissään 150 euroa (siis keskimäärin 50 euroa kuussa)
  • säästät vähintään kaksi vuotta ja
  • saat säästämällä ja muulla rahoituksella kasaan vähintään 10 % asunnon hinnasta


Osuuspankki maksaa myös asuntosäästöillesi lisäkorkoa.

Muista vakuuttaa asuntosi

Muutitpa sitten opiskelija-asuntoon, vuokra-asuntoon tai omaan asuntoon, tulee sinun muistaa ottaa kotisi turvaksi kotivakuutus. Kotona sattuu isoja ja pieniä vahinkoja, jotka harmittavat ja maksavat. Onneksi voit vakuuttaa kotisi arvaamattomien tilanteiden varalta. 18‒27-vuotiaana saat kotivakuutuksen edullisemmin, koska saat 21 % alennuksen lähes kaikista kodin ja perheen vakuutuksista (Mittaturva).

Muista hakea asumistukea, kun muutat omaan asuntoon

Mikäli olet oikeutettu Kelan opintotukeen, muista opintotukihakemusta täyttäessäsi täyttää myös asumistukeen oikeuttavat kohdat. Opintotukea ja asumistukea kannattaa hakea ajoissa, sillä erityisesti syksyllä käsittelyajat voivat olla pitkiä. Voit lähettää hakemuksen Kelalle, vaikkei sinulla vielä olisikaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja, ja toimittaa ne jälkeenpäin tai tehdä hakemuksen Kelan sivuilla.

Muista tehdä muuttoilmoitus ajoissa

Muuttoilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta postisi tulee oikeaan osoitteeseen halutusta päivämäärästä lähtien. Voit tehdä muuttoilmoituksen Postille ja/tai maistraatille. Muuttoilmoitus maistraateille ja Postille tehdään Postin verkkopalvelussa, jossa voit lisäksi päivittää myös muut yhteystietosi Postille.

Muuttoilmoituksen tehtyäsi väestötietojärjestelmä välittää osoitetietosi automaattisesti viranomaisille: mm. Kelaan, verohallintoon, ajoneuvohallintoon, seurakunnille sekä puolustusvoimille. Tämän lisäksi monet pankit, vakuutusyhtiöt, eläkelaitokset, järjestöt, yritykset ja lehtitalot saavat uudet osoitetietosi suoraan väestötietojärjestelmästä.

Entä internetyhteys?

Internetyhteys kannattaa hankkia ajoissa, jotta saat sen toimimaan heti muuttopäivästä alkaen.  Internet-liittymiä saa mm. seuraavilta operaattoreilta: DNA, Sonera ja Elisa. Nettioperaattorit tarjoavat sekä liikkuvia että kiinteitä laajakaistoja. On hyvä tarkistaa operaattorilta, millainen laajakaista sopii juuri sinun asuntoosi (tämän voit tehdä mm. operaattoreiden nettisivuilta).

Ethän unohda sähkösopimusta!

Useimmiten sähkö ei kuulu vuokrasopimukseen (poikkeuksena opiskelija-asunnot), vaan asukkaan on tehtävä sähkösopimuksensa itse. Uuden sähkösopimuksen voi tehdä puhelimitse energialaitokselle tai verkon kautta. Sähkösopimus on hyvä tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa.

Isännöitsijälle ilmoitettavat asiat

Muuttaessasi uuteen asuntoon sinun kannattaa ilmoittaa tietosi isännöitsijälle viimeistään viikon kuluttua muutosta, jotta hän tietää, ketä asunnossa asuu ja saat nimesi oman asuntosi oveen.